Julegavene betaler vi selv!

I morgen skal det vise seg om vi har vært snille nok. Kommer nissen, eller drar han forbi på årets travleste kveld?

Jeg er kommet i en alder hvor det ikke er politisk korrekt å ønske seg noe til jul. Hvis noen spør skal jeg helst si at jeg ønsker meg snille barn, god helse eller aller helst noe bærekraftig og varig. Men jeg er fortsatt opptatt av harde pakker og jeg skriver familiens lengste ønskeliste.

Når det gjelder nissens eksistens så er jeg ganske sikker på at han finnes. Særlig i Østfold, hvor det skal være funnet levninger etter en ekte gårdsnisse som ble slått ned og drept av lynet for noen år tilbake.

Nå er Østfolds gårdsnisse ikke i særlig slektskap med Santa Claus-nissen som bor på Nordpolen. Men slike ting bryr vi oss lite om, så lenge han kommer hvert år. Regelverket er enkelt og greit: Har du vært snill, eller i alle fall ikke særlig slem, så får du gaver. Har du vært slem, får du som regel gaver da også. Dette er noe alle barn skjønner tidlig.

Når det gjelder oss østfoldinger, så må vi ha vært særdeles uspiselige, for det ble ingen store presanger på oss i år likevel.

Kanskje får vi en forsinket gave i form av en sivil flyplass, men i motsetning til vår klokketro på nissen, er vi mange som ikke tror på en Rygge Sivile Lufthavn før vi ser første fly ta av!

Vi har heller ikke kommet veldig mye lengre i virkeliggjøringen av et nytt Østfoldsykehus. I år heller. Riktignok er det besluttet at vi ikke skal ha sykehus i Fredrikstad i fremtiden, men det er ikke besluttet å bygge et nytt. Nå, etter år med utredninger skal vi over i det som kalles konseptfasen. Det er fasen etter ideefasen, hvor nye konsulenter skal fylle ideen med innhold. Men det er visstnok håp for oss. Og det er godt håp for konsulentene om et nytt fett år. For oss som er for opptatt av pakker til jul, er det kanskje likevel noe å tenke på dette med å ønske seg god helse i årene som kommer.

Indre Østfold får heller ikke mer penger til E18 neste år, og må kjøre kreditkortet varmt for å holde prosjektet gående. Slik mange av oss gjør når vi handler julegaver. 30 prosent flere har tisset i buksa i første del av desember når vi handler julegaver i forhold til samme periode i fjor ved å dra kreditkortet eller ta opp forbrukslån.

Men noe har vi østfoldinger fått: Ny Svinesundbru. Og litt mer firefelts E6. Og disse gavene er finansiert slik gavene fra nissen også ofte er finansiert. Vi betaler dem selv. Og så later vi som om det er noen andre som har betalt dem.

Nå senker roen seg. Vi vet at det blir julaften i morgen, uansett hvor mye vi skulle ha gjort. For oss menn er det presangen til mor som står igjen for mange. Jo lengre vi venter, jo dyrere blir gaven - i ren desperasjon, så hold far opptatt i dag jenter. Men ikke for lenge. Noen bensinstasjoner er riktignok døgnåpne, og vareutvalget er stort, men de er foreløpig dårlige på gull og diamanter.

Ha en riktig god julehelg!


O, jul med din glede?

Hva ønsker du deg til jul? Fred på jorden, og en nedlagt flyplass i Rygge, eller et par nye ski? Mulighetene er mange i et land som går på høygir i måneden før jul. Jeg ønsker meg fred, ikke bare på jorden, men i desember!

Det er en god stund siden det norske Forsvaret har hatt fiender å skremme! Derfor satser det i stedet på å skremme vettet av egne ansatte. Dette er noe de har holdt på med i flere år, og når de ansatte på Rygge og andre steder i Norge endelig begynner å slappe av etter en stor omorganisering, kommer Forsvaret med noen skremmende nyheter igjen, bare for å holde adrenalinet i gang. Julepresanger kan være så mangt, nedleggelsesplanene hvor fem av sju flyplasser skal bort i løpet av et par, tre år i ren Big Brother-stil, er vel ikke den hyggeligste firmagaven jeg har hørt om!

Langt hyggeligere da i Sarpsborg! Jula er en tid på året hvor forskjellene blir klare og vonde for de av oss som ikke kan være med på racet. De aller fattigste må stole på at sosialstøtten skal økes litt i julemåneden, eller på almisser fra oss som har mer.

De fleste slipper å ta stilling til om barna våre skal få gave juleaften. Spørsmålet er heller hvor mange, og om vi har plass til flere leker i huset. Derfor er historien om en anonym gruppe som i år deler ut 400 presanger til barn i Sarpsborg en varm og god tankevekker!

Alle barn fortjener en skikkelig presang til jul, er tanken bak prosjektet som også har fått navnet "Alle barn". Giverne samler gaver fra bekjente og bedrifter. Gaven skal være noe barna kan vise frem på skolen etter juleferien, og si "se hva jeg har fått"! Presangene overrekkes Sosialkontoret, som mener konseptet er fabelaktig. Gavene fordeles fra Sosialkontoret etter alder og kjønn, og foreldrene bestemmer hvem presangene skal være fra. Hvis de velger å si at gaven er fra far eller mor, er det helt greit. Julenissen har flyttet til Sarpsborg, spør du meg!

Som vanlig er det stor forskjell mellom hva kommunene har å tilby sine fattigste. Halden gir bort 900 kroner ekstra til de som ikke har for mye, og er den mest rause kommunen i fylket. Moss er dårligst med sine 400 kroner. Ingen med kjøpekraften i orden tviler på at 400 kroner ikke holder til julepresanger til barna og familien + til julemiddag og kos og hygge. Ingen skal heller pålegge kommunene å være julenisse, men uten hjelp blir jula dessverre året fæleste tid for mange!

Ellers virker det ikke som om pengene sitter langt inne om dagen blant de fleste av oss. Vi jager rundt i handlesenterne, parkeringsplassene er fulle, så vi krasjer med idioten som parkerer feil, vi sloss i køene foran kassene, vi stresser livet av oss for å rekke kakebakst, juletrehogst, rydding av loft og kjeller, deltakelse på juleavslutninger, konserter, gavekjøp, og at julemiddagen er i orden! Vi velger den mest masete tida på året til å treffe alle vi kjenner, til å vaske i kroker vi selv aldri besøker, alt fordi kravene om en vellykket jul inkluderer tradisjoner beregnet på en tid da vi hadde tid. Bare det at jeg nå minner deg om at det bare er en uke til lille julaften i dag, gjør at du trolig blir stresset.

Spørsmålet er om du har truffet noen som synes desember er en hyggelig måned før den 25?
Ha en avslappet og god helg!


Rottelort i kebaben!

Har du vært ute og spist middag med rottelort på byen, og sittet på potta siden? Det kan være ren flaks at du er oppe og går, skal vi tro Mattilsynets resultater av en restaurantrazzia forrige uke.

Meningene om det vi pressefolk presterer er like mange som det er folk. Felles for de fleste meningene er at de naturlig nok er basert på følelser og ikke faglige fakta. Det er viktig at enkeltmennesker forteller oss i pressen om sine reaksjoner, det er med på å holde den faglige debatten i gang, og gjør at vi må skjerpe oss.. Det er slett ikke alltid at vi gjør ting riktig heller, noen ganger vurderer dessverre vi feil.

Men menneskers kritikk av mediene er ofte basert på en vurdering av at journalister ikke tenker, at alt det vi gjør nærmest er gjort i blodtåka, i tankeløshet og uten vurderinger.

Når så NRK Østfold har valgt å unnlate å identifisere både gjerningsmann og offer etter dobbeltdrapene i Fredrikstad forrige helg er ikke det fordi vi ikke vet navnene på de involverte. Og da vi mandag la ut en fullstendig rapport etter razziaen blant Østfolds mange tvilsomme etablissementer, er det ikke gjort fordi vi tilfeldigvis fikk tak i rapporten.

Så er hva er da forskjellen på en morder og en restaurantør i en presseetisk vurdering?

Når det gjelder det grusomme dobbeltdrapet i Fredrikstad, identifiserte vi ikke fordi vi som hovedregel aldri identifiserer antatte drapsmenn før de er dømt. I denne spesifikke saken vurderte vi dessuten at drapsmannen antagelig er bak lås og slå, og det var ingen spesiell grunn til at Hvermansen skulle ha krav på å vite hvem mannen er. Vi har heller ikke identifisert ofrene, av hensyn til ofrenes etterlatte, og fordi en slik identifisering gjør det lettere å finne ut hvem som er den antatte gjerningsmannen.

Andre medier valgte å identifisere, og det er deres valg. Hver redaksjon må selv bestemme og på selvstendig grunnlag vurdere hva som skal publiseres.

Er det da verre å servere en kebab hvor det er stor sjanse for at bakterieinnholdet er usunt, enn å myrde noen? Det moralsk riktige svaret er for de fleste selvsagt nei!

Så hvorfor kan du på nrk.no/ostfold lese at Miami Pizza i Fredrikstad og Viva Napoli i Sarpsborg måtte stenge på grunn av dårlig mathygiene etter at Mattilsynet, Trygdevesenet og Skattesjefen i Østfold i helga gikk til aksjon mot 25 serveringssteder i fylket?

Svaret er at vi mener at du har krav på å vite om hvilke steder du bør skygge unna! Vår omtale kan selvsagt føre til at stedene går konkurs. Det vet vi også! Og vi vil til tross for dette at du skal vite at det på mange andre restauranter i Østfold er dårlig stelt med hygienen. Avføring fra gnagere, spor etter kakerlakker, antatt smuglerkjøtt, mangel på en vask hvor kokken kan vaske hendene! Dette er sannheten om spisesteder som driver lettvint for å ha høyest mulig fortjeneste!

Av samme grunn er det godt å vite at det blant de 25 var det hele fire spisesteder du kan gå uten å risikere diaré i førjulsstria. De fire som hadde alt i orden er Sus og Dus i Fredrikstad, As-Hanakta i Sarpsborg, Kanalen Restaurantdrift og Shalimar Restaurant i Moss. Det kan jo være greit at du vet det også. Synes vi! God apetitt, og god helg!


Irriterende informasjonsgrøt

Alle nyhetsredaksjoner med respekt for seg selv satser hardt på nettjournalistikk. Håpet er å treffe nye målgrupper, og særlig unge lesere. Men de som vokser opp i dag vil ikke nøye seg med å lese, de vil forme innholdet selv også, på blogger som denne. Det byr på mange utfordringer for mediene.

Drep meg herre, men ikke med grøt!, er en klassisk setning fra vikingtiden. Den islandske skalden Snegle-Halle måtte spise mer grøt enn han orket, som straff for å ha spottet kongen. I våre dager serveres vi mengder av informasjonsgrøt uansett hvor vi snur oss, uten at det fører til annet enn stigende irritasjon. Mindre enn ti år etter at Internett ble introdusert for folk flest, ser vi en fremtid vi vet lite om. Det eneste vi vet, er at utviklingen går raskere enn vi kan forutsi.

For et par uker siden var jeg på et seminar i Danmark, hvor lederen av tenketanken "The Media Center" i USA var tilstede. Det forskes på medietrender, og der fikk vi vite at vi har fått en ny generasjon. De kalles "Generation C". C står for content, eller innhold, og denne innholdsgenerasjonen vil sette grå hår i hodet på alle som publiserer journalistiske produkter i årene som kommer. Den nøyer seg nemlig ikke med å lese og motta informasjon, den skal selv være med å forme innholdet.


Amerikaneren var rimelig klar i sin tale: De som ikke forstår innholdsgenerasjonens behov, vil bukke under i konkurransen. For en middelaldrende redaktør er det lett å tenke sitt om slike spådommer. For så langt har den oppvoksende generasjonen tilført lite nytt utover SMS-ordene koz og klemz, og tirader av intetsigende dialoger på chattesider og fjernsynsapparatet. Men inne i mellom skjer det ting som gjør at en fatter håp.


De siste par ukene har vi blant annet registrert et skoleopprør i Sarpsborg, hvor innholdsgenerasjonen har hatt full regi. Hvis de har oppført seg som generasjonen skal, har de brukt tekstmeldinger og chattesider for å mobilisere styrkene, og de har et ønske utover det å bli sett. De ønsker at budskapet skal høres, og tas alvorlig. Med andre ord de er ganske lik tidligere generasjoner, det er bare innpakningen som kan forvirre. Nå ble ikke 10. klassingene fra Kruseløkka som demonstrerte mot budsjettkuttene hørt i særlig grad. Ordfører Jan Engsmyr gjorde til og med et poeng ut av at det bare var elever fra èn skole som demonstrerte, og at de derfor underforstått ikke hadde ryggdekning fra andre skoleungdommer. Men her bør Engsmyr og alle andre like godt innstille seg på at hver enkelt stemme vil kreve å bli hørt. Ny teknologi basert på mobiltelefoni vil sette mediene på prøve fordi innholdsleverandørene vil ha mobile verktøy, meningene kommer umiddelbart, og innholdsgenerasjonen vil kreve svar!


En ny generasjon av historiefortellere marsjerer allerede i utakt, og vi som ikke følger helt med vil ha problemer med å forstå hva som skjer. Mens min generasjon låste dagboka, gjemte nøkkelen og boka unna alt og alle, legger dagens unge tankene sine ut på blogger. Så skal du følge med hva den oppvoksende slekt tenker på, er det bare å logge seg på. Grøten får du servert uansett.