Foreldre har digital kortslutning

Denne uka har organisasjonen Barnevakten påpekt at foreldre bør lage regler for hvordan podene skal se tv! Nyhetene viser også at det er sterkt behov for holdninger i forhold til hvordan foreldre bør overvåke barnas aktiviteter på nettet!

Ungdom tror de slipper unna hvis de publiserer sin dårlige folkeskikk på nett. Det har flere nyheter hos oss vist den siste uke. Men de som tror de slipper unna som digitale mobbere har ikke fulgt med i første skoletime.

Såkalte IP-adresser, adressen som identifiserer datamaskinen din er like lett å spore som et telefonnummer. Derfor vil også Politiet finne de som nå er anmeldt for mobbing, sjikane og trusler mot en 15 år gammel jente hvis de vil!

Det vil si, i de aller fleste tilfeller vil Politiet banke på døra til foreldrene til de som må skrive trusler anonymt, og ødelegge livet for et medmenneske for å føle seg vellykket. For det er foreldrene som i de fleste tilfeller betaler for bredbåndet og som er ansvarlige eiere av IP-adressene som gir barna uante muligheter til å skade andre - hvis de vil.

Det finnes et hav av personlige hjemmesider på nettet, men undersøkelser viser at bare et fåtall av foreldrene vet at barna blogger, chatter eller har laget hjemmesider hvor de legger ut bilder av seg selv og andre, og tanker og ideer utenfor foreldrenes kontroll. At barna bruker en arena utenfor forelderkontroll med stor iver er ikke å bli overrasket over. Barn har alltid likt å utfordre grensene vi foreldre setter. At foreldrene sitter tilbakelent i sofaen, og ikke er i stand til å bruke enkle kontrollmetoder gir barna muligheter til kommunisere utenfor all folkeskikk, og er ikke like enkelt å forstå.

For mobbere har fått en digital arena, hvor budskapet kommer helt hjem til offeret, på mobiltelefonen i lomma, eller på PC-en som ofte er plassert godt utenfor foreldrenes kontroll. Mobberne føles det langt mer ufarlig å lira av seg trusler fordi de ikke ser offeret inn i hvitøyet. For offeret oppleves det ofte mer skremmende fordi mobberne invaderer privatsfæren!

Det holder ikke å unnskylde mobberne med at de ikke vet bedre, at skolene bør gjøre mer, at myndigheter og Politi må på banen. Her er en digital kortslutning hos foreldregenerasjonen kanskje det største problemet. Medietilsynet sier at forskning viser at barn har mye større kunnskap og kompetanse på å bruke nett enn det de voksne har. I England har én av fem barn og unge blitt utsatt for digital mobbing, og der er det også laget retningslinjer mot elendet. Men det hjelper vel lite, så lenge folk uten vett og forstand er avhengig av en dose normal folkeskikk for å forstå hva retningslinjer er? Så hva med å bruke helga foran datamaskinen for å lære litt mer? Start med å google folkeskikk, digital mobbing og dynamiske ip-adresser, så er du godt i gang! Hvis du synes det er for vanskelig, så be avkommet hjelpe deg!


God helg!


Radioen skaper bølger!

Endelig vet vi hva vi bør kjøpe til jul, og gaveideen fikk vi denne uka fra selveste kulturministeren!

Jeg er blant de som ikke liker høstens mørke og tunge dager, men jeg setter pris på dem. For når høstværet herjer og utelampene tennes allerede ved lunsjtider, har vi sofagriser det som plommen i egget. Og da er radioen på sitt beste!

En mann, Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT Norge, har alene sørget for å skape stor usikkerhet om den nye digitale radiostandarden DAB var noe å satse på. Debatten har gått friskt, uten at mange har spurt seg hvorfor IKT Norge, som representerer nettbasert radio, er så voldsomt i mot et konkurrerende format. Resultatet har vært at vi som forlengst har gått til innkjøp av en DAB-radio er blitt forvirret og begynt å lure.

Nå skal ikke jeg på noen måte forsøke å fremstå som en objektiv lytter. NRK har sammen med P4 og Norkring, som sammen står for utbyggingen av et digitalt basert radionett i Norge klare interesser i at programmene våre blir distribuert, og siden vi har satset tungt på selve DAB-utbyggingen kan vi vel neppe kalles objektive. Ikke minst har vi hatt interesse av å fortsatt finne et format som er gratis å lytte til når du først har gått til innkjøp av et radioapparatet, og som du kan lytte til mens du beveger deg i en bil, eller en båt, såkalt mobilt mottak!

Denne uka punktere hele debatten, for onsdag ga kulturminister Trond Giske hele landet en god julegaveidé. Han ga på vegne av regjeringen de kommersielle kanalene konsesjon til å sende i DAB-nettet frem til 2020, og i tillegg fikk Kanal 24 DAB-konsesjon. NRK fikk også lov å sende i regionnettet, noe som gjør at mange flere får inn de riktige sendingene. Dermed vet vi som tilbyr radioinnhold at DAB er en langsiktig løsning, og dermed får du som lytter også glede av en mer variert radiohverdag, med mange nye kanaler og radiobilder i årene som kommer. Først ut er NRK Barn og NRK Gull, som har prøvesendt hittil, men som nå blir et permanent tilbud! Ekstra gledelig for oss her i NRK Østfold, som produserer NRK Gull sammen med radioarkivet på Marienlyst!

Men hva betyr Giskes beslutning for deg? Må du kaste FM-radioen nå? Til det siste spørsmålet er svaret nei, ikke før tidligst i 2014, og selv da kan du kjøpe en boks som gjør om analoge signaler til DAB-signaler!

Til det første er svaret at du i fremtiden trolig vil høre radio på en mengde plattformer. På kontoret vil nettradio kanskje være vinneren, i stua vil du muligens bruke digitale signaler via fjernsynsantenna eller lyden fra DAB, spilt ut på hjemmekinoanlegget. På tur i skogen vil mobiltelefonen være nyttig som radioapparat, og på balkongen, kjøkkenet, i bilen, i båten vil DAB uten tvil være det beste alternativet!

Og hvis du synes det er rart at FM tidligst i 2014 blir kastet på dynga som distribusjonsverktøy for radio, så tenk på at oppfinnelsen har vart i 100 år! Så lenge varte ikke den første kassetten før den ble CD, og så til mp3-filer, VHS-en som ble DVD, eller første og annen generasjon mobiltelefoner for den saks skyld.

Det eneste som er sikkert, er at hvis du tenker å kjøpe radio til jul, og den skal vare noen år, så er det dumt å kjøpe en FM-radio uten at den også har en DAB-mottaker! Ellers er det jo morsomt at radio lager bølger. Det er jo det den er!

God helg!


Vi er sånn andre mener vi er!

Hvem er vi, hvordan fremstår vi? Dette har vært et gjennomgående tema i nyhetene i NRK Østfold denne uka!

Uansett hvem jeg har møtt denne uka har folk som ikke er fra Fredrikstad tatt meg i hånda og gratulert meg med cupseieren til FFK, som om jeg spilte på laget! Og selv om jeg på ingen måte har jobbet for seieren utover å være med på verdensrekord i busskortesje, gaulet meg litt hes på Ullevål og heiet på Eggen og hans gutter under folkefesten søndag kveld tar jeg uten å blunke i mot gratulasjonene. Fordi Fredrikstad Fotballklubb er en nærmest medfødt del av min identitet som borger av Fredrikstad by! Det er det første folk flest tenker når de tenker på byen - og da er det sånn!

Fordi fotballaget i mange år lå nede, virret også byens fremste med hvem vi skulle være. Så sent som fredag for en uke siden var det tegn som tydet på at vi igjen skulle bli Sykkelbyen, noe som også har vært forsøkt en gang før. Operetterbyen, Miljøbyen, Mediebyen, Seilskutebyen er noen andre merkelapper merkevarebyggere har forsøkt seg på opp i gjennom årene. Selvsagt uten hell! Fordi folk ikke oppfatter byen sånn. Og et positivt image kan også lett forstyrres. Derfor vil noen påstå at Fredrikstad også er Eiendomsskattebyen, og Trafikkaosbyen! Særlig hytteeierne som kommer nedover hver fredag hele sommerhalvåret kan tenke dét!

Denne uka har fylkepolitikerne i Østfold bestemt at de venter med å markedsføre sine planer for en bedre kollektivtrafikk i nedre Glomma, rett og slett fordi de er redd for at bussene ikke kommer frem i snegletrafikken. Et image som bussrutene som sitter fast i Sarpsborg og Fredrikstad er ingen kioskvelter når et nytt tilbud skal lanseres.

Elevene på Malakoff videregående skole i Moss har hatt ei uke som ikke akkurat har ført til at enkelte elever fremstår som empatisk og kjekk ungdom! I det som kan se ut som en planlagt handling skal en elev ha filmet en samtale mellom to elever, som deretter utvikler seg til et brutalt og hensynsløst voldsovergrep. At ingen av de som står og ser på griper inn før en lærer kommer til stedet, og at elevene deretter distribuerer filmen på mobiltelefoner og Internett gjør at man lurer på om de som står bak handlingen har vett nok til å ta videregående utdanning. Og at elevrådet på skolen i stedet for å angripe overgriperne i stedet angriper media for et ensidig negativt fokus gjør heller ikke særlig vei i vellinga. Å angripe media er verken særlig oppfinnsomt eller effektfullt. Fordi folk gjør det hele tiden. Så imaget folk som angriper media ofte får er at de gjør det i stedet for å gå inn i det virkelige problemet.

Hadde elevrådet vært opptatt av sin egen skoles image burde det heller rettet hele sin kritikk mot overgriperne. Dét hadde kanskje hjulpet offeret!

For ingen tror at alle elvene på Malakoff videregåene skole er voldelige. Men når vi stadig hører om voldsepisoder på skoler får etter hvert også det østfoldske skoleverket et image som farligere enn før. For å unngå det må alle skoleledere i praksis vise at det er nulltoleranse for vold. Også rektoren på Malakoff! Det kan bygge tillitt!

Merkevare, image, synet på oss selv og andre. Det er samme hva vi kaller det. For uansett hva vi selv mener om oss selv, hjelper det lite, så lenge andre har en annen oppfatning. Og dét betyr dessverre at hvis jeg synes denne kommentaren både er relevant og bra, er den slett ikke dét hvis du synes det motsatte!

God helg!


Forball for alle penga!

Diskusjonen om hvor tett lokalmediene skal følge FFK og Sandefjord foran helgas cupfinale faller sammen med den nye mediehverdagen, hvor de mediene som ikke er lokale nok, og som ikke tar hensyn nok til hva folk er opptatt av, trolig vil tape i konkurransen om nye brukere!

Østfold mot Vestfold! Fredrikstad Fotballklubb mot Sandefjord Fotball! Det snakkes om cupfinalen på gatehjørner i hele Vestfold, og i alle fall i deler av Østfold. Og jeg må bruke anledningen til å snakke fotball jeg også! Og litt journalistikk!

De siste dagene har jeg vært i USA for studere nye trender i amerikansk journalistikk, og særlig forholdet mellom brukere og mediene, et felt amerikanerne vet mye mer om enn oss. Og respekterte mediefolk og professorer ved anerkjente amerikanske universiteter som jeg møtte, har alle samme utgangspunkt: De mediene som ikke tar hensyn til hva folk er opptatte av i sine journalistiske produkter, kommer til å dø! Dette er konklusjonen etter nærmere 15 års erfaring med det de kaller civic journalism i USA.

Derfor var da også alle de store mediene under denne ukas valgthriller spekket med brukernes egne meninger om valget, og om valgutfallet. I avisspalter, i blogger på medienes nettsider, og direkte i de store nasjonale tv-selskapenes dekning var brukerne godt representert!

Jeg klarer meg ikke mange timene uten siste nytt fra Østfold, så jeg var stadig innom nettsidene våre.

En av sakene jeg bet meg merke i, var utspillet fra fagmedarbeider Gunnar Bodahl Johansen ved Institutt for Journalistikk, som påpekte at lokale medier må ha kritisk distanse til kildene, og tok utgangspunkt i at Sandefjords Blad og Fredriksstad Blad foran cupfinalen i morgen lager patriotiske cupfinalebilag. I Sandefjord har til og med nyhetsredaktøren tatt på seg drakta til fotballklubben. Og i overført betydning er det vi gjør alle mann, når vi i mediene bruker lokalpatriotismen som et middel for å skape identitet. Vi tar på oss drakta, og spiller på lag. De amerikanske professorene jeg har snakket med mener de to avisene gjør det eneste rette!

Men det betyr ikke at Gunnar Bodahl Johansen har feil! For når Fredriksstad Blad, og sikkert vi her i NRK Østfold også, kan angripes for at vi er for servile ovenfor fotballklubben som betyr så mye for folk, er det fordi vi ikke går kritisk nok til verks.

Det er mye å kikke på i driften av norske fotballklubber, også i FFK, men vi snakker helst om antall mål. Selv om vi denne sesongen burde sett mer på årsakene til mangelen på mål. Men hvis vi snakker for mye om mangelen på mål, kommer lytterne og leserne på banen, og klager på at vi er for negative, at vi må hjelpe klubben frem! Og det er her vi må vise hva vi er i stand til å tenke to tanker samtidig. Men det får bli neste sesong. For nå er det cupfinale for alle penga! Og der kan som kjent allting skje!

God helg - også til dere som ikke er fotballinteresserte!