Skal alt kunne selges?

Alt er blitt salgsvare, fra navn på fotballstadioner, til dyrket mark og meninger. Jeg er denne uka mest opptatt av at noen også ønsker å selge NRK!

Med høstens første oppskriftsmessige uvær i døgnfriskt minne, er det også åreviss tradisjon for å ergre seg over alt som er til salgs. Julepynt og julemarsipan har ergret mange lenge allerede. Jeg liker personlig ikke at julemarsipan er til salgs så tidlig, fordi det er så vanskelig å la være å kjøpe den! Den er egentlig så god at den ikke burde i vært i salg i det hele tatt, i alle fall for oss som har hang til søtsaker og kalorier.

For egen del betyr høsten også intensivt budsjettarbeide. Også i år skal budsjettene i NRK kuttes, og denne uka har vi hatt redaktørmøte hvor vi alle forsøker å selge oss selv så dyrt som mulig, slik at kuttene blir til å leve med også neste år! Inne i mellom føler jeg meg som en tyrkisk bukseselger i basarene når jeg i diskusjonene forsøker å selge våre fortreffeligheter som de mest fortreffelige!

Søndag gikk Sognepresten i Moss, Anders Leknes til et uvanlig angrep på salg, og det han selv kaller misbruk av dyrket mark. Hans poeng er at det er galt å for eksempel spille golf på jord som kunne vært brukt til å produsere mat til de i verden som ikke eier kjøpekraft, mens bøndene som selger ut jord til golfbaner og andre formål leter etter nye næringsveier!

Som å selge tomter på jordene og kulturlandskapet langs E6, som har blitt kjempeattraktivt nå som den sivile flyplassen i Rygge er på gang. Også i Sarpsborg og Svingenskogen i Halden er tomter langs motorveien en salgsartikkel som går som varmt hvetebrød!

En annen salgsartikkel de siste årene er også navn på hele fotballserier og fotballarenaer. Derfor har også FFK gått ut og sagt at de skal selge navnet til Fredrikstads nye stadion. Her hadde jeg vært på'n hvis jeg for eksempel var fra Sarpsborg og hadde mye penger. Sarpsborg Stadion i Fredrikstad hadde garantert gjort seg - i alle fall i Sarpsborg!

Like lett håper jeg ikke det blir å selge NRK stykkevis og delt. Selv om jeg ikke er i tvil om at NRK har en verdi som overgår det meste penger kan kjøpe, liker jeg dårlig at Fremskrittspartiet mandag denne uka foreslo å selge NRK i biter hvis de kommer i maktposisjon! Distriktskontorene blir for eksempel nevnt som en salgsartikkel i seg selv. Fremskrittspartiet kan jo begynne med å undersøke hvorfor de private regionale og lokale fjernsynsstasjonene i Norge aldri har vært noen pengemaskiner, så mister de kanskje litt av lysta! Får jeg håpe! Jeg, som sognepresten i Moss, liker ikke at ikke alt skal kunne omsettes i kroner og øre!

På den annen side ser jeg klart at det finnes mye uutnyttet salgspotensiale rundt oss. Ta for eksempel parkeringshuset under gressmatta på nye Fredrikstad Stadion! Her burde jo begravelsesbyråene i Østfold gått sammen, og kjøpt navnet til parkeringshuset "Under Torva"!

God helg!


Det hjelper å være hvit!

Den hvite elgen i Østfolds skoger har blitt kjendis, og fått offentlighetens beskyttelse, og er til og med blitt butikk i Våler. konstaterer i dagens kommentar at somalierne som har flyttet til fylket vårt på ingen måte føler seg integrert på samme måte som den hvite elgen...

Albinoelgen Albin har, sikkert uten å vite det selv, fått særbehandling fordi han er annerledes! Det er gledelig, ikke minst for Albin selv, som har ruslet fredfullt forbi jegere med børsa ladet. Fordi han er hvit, og ikke har samme farge på skinnet som de andre elgene, tør ikke jegerne fyre av det dødelige skuddet som er med på å sikre jaktlaget kjøtt og ikke minst et uvanlig trofé! Det er selvsagt det at Albin er blitt kjendis, blant annet ved vår hjelp, som gir ham beskyttelse, og til med mat. Når drivende krefter i tillegg har laget t-trøyer med elgen og det inviterende slagordet "Svinndal - en plass for alle", skal man være modig eller dum hvis man tør fremstå som jegeren som drepte det nye næringsgrunnlaget for bygdesentralen i lokalsamfunnet.

En jeger som hadde tenkt på å knerte Albin, og som sa det høyt, fikk sågar tilbake SMS-meldinger med trusler om at Albins venner vet hvor jegeren bor, og at han skulle grisbankes dersom den hvite elgen forsvant fra jordens overflate. Så nå vandrer Albin der, i fred for menneskene. Hvordan de andre elgene ser på at en elg med annerledes utseende får slippe jegernes kikkersikte vites ikke, men vi kan tenke oss at det blir gnisninger i reviret når én får smake menneskenes vennlighet og rikdom i form av så mye epler en elg kan spise, og fullt amnesti.

Gnisninger har det også blitt etter at lederen for Somalisk Forening i Fredrikstad, Jama Hussein, sist lørdag gikk ut i mediene og fortalte at han ikke liker utviklingen blant sine egne landsmenn. Nesten 500 somaliere har slått seg ned i Fredrikstad. Den stadig voksende gruppen integreres ikke, men lever som et samfunn i samfunnet, sa Hussein, og får støtte fra mange hold. Men han får også grov kjeft fra de yngre somalierne, de han selv påpeker har så lite å gjøre at de bruker ettermiddagene til å henge i sentrum av byen og knuffes og småsloss. Fra sine egne får han altså kjeft fordi han påpeker at mange ikke kan norsk, ikke får jobb, og havner i en ond sirkel hvor somaliere bare snakker med somaliere, og ikke tar ansvar for å integrere seg. Fra oss hvite får Hussein foreløpig bare et klapp på skulderen for å ha frontet saken, som ifølge Hussein selv er så alvorlig at byen kan vente en kriminalitetsbølge hvis ikke integreringsarbeidet tas alvorlig.

Så spørsmålet er om vi alle har noe å lære av vår egen holdning til elger som er litt annerledes enn alle de andre.Og om vi burde adoptere Svinndals nye og enkle, men likevel så kompliserte slagord "en plass for alle".

Men det krever også at de som er annerledes ser på seg selv som en ressurs i Østfoldsamfunnet, og deltar, og ikke isolerer seg blant sine egne!

Ellers vet du sikkert hvor gammel en elg kan bli? (Pause)

El(d)gammel!

I alle fall hvis du er hvit!

God helg!


Radiohistorien er GULL verdt!

En merkelig uke i Norsk Rikskringkasting er over. Fredag la statsbudsjettet rammene for vår drift for neste år, mandag sa kringkastingssjef John G. Bernander opp, og i går presenterte NRK to nye radiokanaler, NRK Barn og NRK Gull. Jeg ser på framsiden av GULL-medaljen...

I en stor bedrift som NRK er det mange avdelinger, flere divisjoner og så mange mennesker at alle ikke kan kjenne alle. Det blir til at du holder deg i den delen av gården hvor du kjenner de fleste - stort sett. Men noen ganger skjer det ting som egentlig ikke skal skje i en bedrift hvor organisasjonskartet er klart og tydelig.

Arkivet skal egentlig drive med arkiv, distriktskontorene med distrikt. Men for drøye to år siden ble en idé plantet på tvers av de stort sett tette skottene mellom divisjonene, og vi fant ut at en liten avdeling her ute i provinsen og NRKs kanskje viktigste avdeling, den som vokter Norges historie - NRKs arkivavdeling - hadde stor glede av å snakke sammen.

Mange tanker, møter og arbeidstimer er tilbakelagt, og i går var det premiere på NRK Gull, en av to nye radiokanaler som i en måned fremover skal prøvekjøres! En ny stor dag i NRKs historie.

NRK Gull sender klassiske underholdningsprogram fra Store Studio, prisbelønnede dokumentarer, folkekjære programledere, dramatisk radioteater, store norske stemmer fra kultur, politikk og sport, flere generasjoners opplevelsesradio fra inn- og utland, og ikke minst de siste 70 års samfunnsdebatt i forskjellige former. Den største jobben, og de aller fleste programmene produseres av flinke medarbeidere med tilknytning til NRKs arkivavdeling på Marienlyst og rundt om i landet.

Men NRK Gull gir også nytt liv til gamle programmer i ønskeprogrammet "Gyldne gjenhør". Her har lytterne en unik mulighet til å få sine radiofavoritter på lufta, og dette programmet produserer vi her i huset! I studio 2 i NRK Østfold har Ole-Martin Nilsson og Halvor Haugen flyttet inn, og med direkte tilgang til honningkrukka gjennom fremtidens nettverkskabler hentes skattene fra fortida og bringes ut til folket. Og selv om teknikken og den digitale tidsalder er det som gjør et slikt samarbeide mulig, er selve magien å finne i innholdet!

Familien Glum! Alf Prøysen, God aften, mitt navn er Cox", Erik Bye, Kjell Aukrust, Richard Herrmann, 20 spørsmål med Rolf Kirkvaag, Bjørge Lillelien, Leif "Smokerings" Anderson. Dette er bare noen navn og programtitler som i en tidsmaskin bringer meg tilbake i min egen historie, og tilbake i rare situasjoner. Jeg husker for eksempel stemningen, og spenningen da jeg lå og hørte på "Krake søker Make" med Gunnar Hauan under dyna. De voksne i huset trodde jeg sov, men Hauan holdt meg våken.

Og slik er det for de fleste av oss, radioen og bildene den har laget kommer tilbake når vi får et nytt gjenhør, og skuffene der inne i hjernebarken åpnes igjen!

Så hvorfor får ikke alle høre dette i FM? Rett og slett fordi FM-nettet er sprengt, det er ikke plass til to nye riksdekkende kanaler i den gamle analoge verden. I den digitale radioverdenen er det plass, og det er derfor du kan høre NRK Gull i DAB. Eller i nettradio på nettsiden nrk.no/gull! Prøv, så skal jeg love deg at du blir hektet! Og hvorfor bare en måned? Fordi fremtiden er usikker, akkurat som fortiden, men vi håper det skal bli starten på noe varig!

Så er spørsmålet: Var alt så mye bedre før, den gang det meste ble sendt i mono? Etter gårsdagens premiesendinger kan jeg uten et snev av objektivitet si at det i alle fall var så bra at jeg lengter tilbake til radiostundene under dyna på gutterommet. Men det kan jo like godt være et alvorlig aldersdomstegn!

God helg!