Riktig slips for anledningen!

Noen ganger kan valgmulighetene bli overveldende, det blir vanskelig å sortere. Hva skal vi velge? Jeg mener det viktigste er å velge riktig slips til riktig anledning!

I min ungdom arbeidet jeg litt i klesbutikk. Det var fascinerende å se hva valgmuligheter gjør med folk. Så kunden i slipshylla med hundre flotte varianter klarte han aldri å bestemme seg. Plukket jeg ut to slips og la de foran kunden, kjøpte de alltid ett!

Valgmulighetene kan med andre ord bli så mange at valgene blir vanskelige, det blir tungt å sortere. Bare spør Høgskolestyret i Østfold som nå har fått alle byer i fylket, med unntak av Askim, ut på frierføtter. Campus Borg, Halden, Møllebyen og Værste! Hvis du er forvirret av pratet om alle campusene - som rett og slett er et høgskoleområde - som nå kan dukke opp i fylket, er du slett ikke alene.

Jeg skal ikke påberope meg et lysende intellekt, og har for eksempel rett og slett ikke forstått hva Fredrikstad og Sarpsborg egentlig samarbeider om. De sier de samarbeider som bare det, men de klarer ikke å samarbeide om å få høgskolen til et felles punkt i nedre Glomma. Når begge byer den siste uka i tillegg har kommet med opp til flere gode konkurrerende alternativer, ligner det heller på et revynummer. Kanskje vi har nye komikertalenter i form av to yre ordførere på frierføtter på campusen i Borg eller var det Værste?

I Moss er ordføreren sur fordi han føler seg utenfor, og i Halden har ordføreren klinet til med statsmannskap. Campusen, skal ikke hete Campus Halden, men Campus Østfold, og byen trår til med 10 millioner og bygger campusen uansett!

Vi er sikre på at kvalene blir mindre for Høgskoletstyret om de rydder opp i hylla, og spør seg selv hva slags skoleslips studentene er best tjent med i fremtiden, og glemmer eiendomsutviklerne og arkitektene foreløpig.

Selv handler jeg sjelden med slipset på, men det er riktig å ha et imaginært slips på seg likevel. Når vi er på handletur er østfoldingens muligheter store. Nok en gang kom denne uka tall som viser at grensehandelen slår alle rekorder, og den norske handelsnæringen sier den har gitt opp kampen. Svenske senterledere gnir seg i hendene, Østfolds kjøpesentre frykter fremtiden. Men ingen spør hva som er best for forbrukeren. Ennå har ingen bevist at grensehandelen er skadelig for Østfold, det påstås bare så ofte at det har blitt en sannhet. Vi har flere kjøpesentre i fylket enn befolkningstallet skulle tilsi, svenskehandelen genererer hundrevis av arbeidsplasser i grenseområdene, og vi som handler får en valgfrihet og et vareutvalg som ikke ligner grisen, eller koteletten for å si det sånn.

Selv tar jeg alltid på meg patriotens slips når jeg handler en vare. Lages produktet lokalt, støtter jeg næringslivet ved å velge den fremfor en annen. Er firmaet jeg handler i lokalt velger jeg helst dét. Men er varen med på å fylle kassa til en svensk kjede eller et kjøpesenter eiet av en eller annen norsk krøsus med handlesentere både i Norge og Sverige, er det akkurat det samme for meg om pengene havner på svensk eller norsk side av grensen, arbeidsplasser i Østfold blir det uansett. Når vi snakker sport, og vi tar på oss supporterskjerfet er dette lett å forstå, men når det gjelder valgene vi tar når vi handler er vi likegyldige.

Nå er det helg og vanligvis slipsfri, men helgen er lang og mandag blir valget lett for de fleste som tar fram penslipset! De har vi sjelden mer enn ett av! God helg!


Slpp fngarna loss - det r vr!

Det er tegn som tyder på at våren har kommet, og at det meste er som det skal rundt oss. Eller er det dét? Jeg er opptatt av det vi velger å ikke snakke om fordi det er så ubehagelig...

I de fleste familier er det ting det ikke skal snakkes høyt om. Saker som når de kommer ut i lyset minner oss om ubehageligheter, så vi lar de ligge innerst i skuffen. Hvis vi ser på oss østfoldinger som en storfamilie har vi mange skuffer å holde orden på. Sykdom og småskandaler er jo ett eksempel på ting som ofte holdes skjult.

La oss for eksempel se på sykdommer vi ikke snakker om! Mange har sluttet å like norsk mat like godt som før, etter at den ble sykemeldt. Ingen snakker lenger om hvor trygg den norske maten er. Salgstallene på Svinesund i påsken tyder på at de fleste har forstått det meste, og handler kjøttdeigen og spekematen der. Hvor har den trygge matens talsmenn i Østfold gjort av seg? Har de spist spekepølse de også, eller bare lukket skuffen?

Har du hørt på nyhetssendingene om dagen, hvor det stort sett er kriminelle hendelser som preger nyhetsbildet? Selv husker jeg for eksempel godt turene til påskefjellet i barndommen og ungdommen. Påsken begynte alltid med Dagsnytt som fortalte at politimestere landet rundt fanget tyvene og låste de inne i påsken, for å sikre folket mot vinningskriminelle da husene sto tomme. Det er en god stund siden sist jeg hørte den visa. Og i alle fall ikke denne påska.

Selv Tage Danielson tok forbehold i sin fangevennlige visetekst mot å slippe løs de kriminelle i 8. vers av "Slepp fångarna loss - det er vår". Riktignok har mye skjedd siden filmen kom i 1975, men ingen hadde vel trodd at vi skulle ta Danielssons surrealistiske påfunn på alvor?

Onsdag denne uka fløy justisministeren som en virvelvind blant fengsler i Østfold for å rydde opp, men inntil det faktisk er gjort noe, er fangene fortsatt løse. Hvis de da ikke bor på dobbeltrom, som i Moss.

Dobbeltrom er også noe de eldste av oss kjenner godt til. Nesten halvparten av de som bor på sykehjem i Sarpsborg må bo på dobbeltrom. Siden enkeltrom til alle bare er pålagt i en forskrift, og ikke i en lov, så prioriterer kommunene ned de som i festtalene og valgkampene bygde landet. Hvaler, Aremark, Marker, Rømskog, Trøgstad, Askim, Eidsberg, Skiptvet, Råde og Hobøl er kommunene du bør bo i hvis du ønsker enerom som takk for innsatsen.

Når vi først tar tak i det ubehagelige: I dag står 27 politistillinger ubesatt her i fylket. Etter at Regjeringen bevilget mer penger til politiet, er kampen om nyutdannede håndhevere av loven hardnet til. Noe forteller meg at Politireformen og kriminalpolitikken er noe mange har lagt inn i familiens dunkle skuffer, og bare håper ingen snakker høyt om.

For å ha noe å snakke om, er det lett å ty til hyggelige temaer når familien samles. Nå er vi for eksempel lovet at våren virkelig kommer, mandag senest. Dessuten er filmen "Lange Flate ballær" blitt den suksessen alle med hjerte for Østfold og østfoldingens godmodige lynne ønsket seg. Og forrige helg ble det poeng på alle tre lag i toppfotballen. FFK, Sparta og Moss snur all tidligere pessimisme til overmot i løpet av helga, hvis vi våger å tro på ni poeng.

Og høyskolen i Østfold blir helt sikkert værende i Østfold, til tross for en utrolig morsom lokaliseringsdebatt hvor Fredrikstad og Sarpsborg ikke er enige om annet enn at de er mot Halden. Bare vent. Snart er Halden mot Sarpsborg og Fredrikstad også! Men det får vi kanskje legge i en ny skuff, for dette kan bli ubehagelig!
God helg!


Verden str ikke til pske!

Vi har alle en jobb å gjøre! Fotballspillerne i toppseriene skal på jobb denne helga. Flyvertene i SAS Braathens skulle vært det, og politikerne i Rygge har tatt på seg en jobb de egentlig ikke har! Jeg har jobbet ut denne fredagskommentaren...

Som vanlig helga før avspark for eliteserien og 1. divisjon i fotball kunne jeg snakket mye om dét. For eksempel kunne jeg med stor tyngde påstått at både FFK og Moss garantert havner et sted mellom toppen og bunnen av tabellen. Men det har jo allerede en mengde eksperter med langt større fotballfaglig tyngde enn meg allerede sagt.

I stedet skal jeg denne fredagen ta for meg et populært verktøy. Jeg tenker på spaden. For graves det ikke i snøen på en fotballstadion i nærheten, er det mange som merkelig nok foretrekker å grave sine egen grav.

I hele går var jeg - som så ofte ellers - glad for at jeg bor i Østfold. Ironisk nok var jeg på Hurumlandet, der hovedflyplassen en gang skulle ligge, og innhyllet i tåke var det den akutte mangelen på flyverter som preget samtalen med kollegaer fra hele landet. To kollegaer hadde valgt feil flyselskap. De måtte leie biler og kjøre 50 mil fordi de ville hjem før påsken er over. Ingen av de jeg var sammen med sa et eneste pent ord om SAS Braathens.

Politikere som jobber med utvikling av kommunene de styrer, er også interesserte i spader og sorte hull i bakken. Siden det ofte dreier seg om byggesaker er det kanskje ikke så rart. I Rygge for eksempel, er noen politikere så ivrige at de glemmer hva politikernes oppdrag egentlig går ut på. Mot at Råde Graveservice legger ca. fem millioner kroner i tilførselsveier og rundkjøringer, får firmaet lov til å bygge ut et tomteområde i Rygge kommune. Det mener firmaet det har en avtale om FØR saken har vært innom kommunens administrasjon. Gruppelederne i Høyre, KrF og Fremskrittspartiet har på egenhånd fremforhandlet avtalen, og de sier til og med at de er inspirert av den rødgrønne regjeringens handlemåte da de kjøpte en strandtomt sammen etter valget. Vi forstår godt at rådmannen er opprørt, selv om gruppelederne sikkert ikke gjør det. For blir dette kutyme blir det lite å gjøre på administrasjonen som egentlig har ansvaret for en faglig behandling av byggesaker. Ordføreren i Rygge ble, etter at saken kom fram i lyset, krystallklar på at det ikke foreligger en avtale, mens entreprenøren er like sikker på at han har en avtale.

De fortjener neppe trøst, men de tre gruppelederne i Rygge kan trøste seg med at de ikke er alene om å jobbe utradisjonelt.

Med arkitekter og konsulenter som har armer og bein langt inn i kommunestyrene og i kommunenes plan- og bygningsavdelinger, får utbyggerne det som de vil uten særlig støy i det offentlige rom. De som stritter i mot; naboer og allmennheten ellers får ikke innsyn i planene før alt i realiteten er vedtatt.

Taperne blir til syvende og sist deg og meg fordi vi mister en demokratisk rett vi har til en åpen og lik behandling. Vi lever i et land hvor det å slå en rundkjøring i bordet ideelt sett ikke skal ha noen betydning i det hele tatt. Men verden står ikke alltid til påske.

God helg!