Foreldre har digital kortslutning

Denne uka har organisasjonen Barnevakten påpekt at foreldre bør lage regler for hvordan podene skal se tv! Nyhetene viser også at det er sterkt behov for holdninger i forhold til hvordan foreldre bør overvåke barnas aktiviteter på nettet!

Ungdom tror de slipper unna hvis de publiserer sin dårlige folkeskikk på nett. Det har flere nyheter hos oss vist den siste uke. Men de som tror de slipper unna som digitale mobbere har ikke fulgt med i første skoletime.

Såkalte IP-adresser, adressen som identifiserer datamaskinen din er like lett å spore som et telefonnummer. Derfor vil også Politiet finne de som nå er anmeldt for mobbing, sjikane og trusler mot en 15 år gammel jente hvis de vil!

Det vil si, i de aller fleste tilfeller vil Politiet banke på døra til foreldrene til de som må skrive trusler anonymt, og ødelegge livet for et medmenneske for å føle seg vellykket. For det er foreldrene som i de fleste tilfeller betaler for bredbåndet og som er ansvarlige eiere av IP-adressene som gir barna uante muligheter til å skade andre - hvis de vil.

Det finnes et hav av personlige hjemmesider på nettet, men undersøkelser viser at bare et fåtall av foreldrene vet at barna blogger, chatter eller har laget hjemmesider hvor de legger ut bilder av seg selv og andre, og tanker og ideer utenfor foreldrenes kontroll. At barna bruker en arena utenfor forelderkontroll med stor iver er ikke å bli overrasket over. Barn har alltid likt å utfordre grensene vi foreldre setter. At foreldrene sitter tilbakelent i sofaen, og ikke er i stand til å bruke enkle kontrollmetoder gir barna muligheter til kommunisere utenfor all folkeskikk, og er ikke like enkelt å forstå.

For mobbere har fått en digital arena, hvor budskapet kommer helt hjem til offeret, på mobiltelefonen i lomma, eller på PC-en som ofte er plassert godt utenfor foreldrenes kontroll. Mobberne føles det langt mer ufarlig å lira av seg trusler fordi de ikke ser offeret inn i hvitøyet. For offeret oppleves det ofte mer skremmende fordi mobberne invaderer privatsfæren!

Det holder ikke å unnskylde mobberne med at de ikke vet bedre, at skolene bør gjøre mer, at myndigheter og Politi må på banen. Her er en digital kortslutning hos foreldregenerasjonen kanskje det største problemet. Medietilsynet sier at forskning viser at barn har mye større kunnskap og kompetanse på å bruke nett enn det de voksne har. I England har én av fem barn og unge blitt utsatt for digital mobbing, og der er det også laget retningslinjer mot elendet. Men det hjelper vel lite, så lenge folk uten vett og forstand er avhengig av en dose normal folkeskikk for å forstå hva retningslinjer er? Så hva med å bruke helga foran datamaskinen for å lære litt mer? Start med å google folkeskikk, digital mobbing og dynamiske ip-adresser, så er du godt i gang! Hvis du synes det er for vanskelig, så be avkommet hjelpe deg!


God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2931950