Hvem trenger vel fiender?

Stortingsrepresentantene våre skryter av, og lever fortsatt stort på at vi snart får en ny og ferdig E6 og E18 gjennom fylket, men de snakker forstålig nok mindre om alt de ikke har fått til sammen. Har Østfoldbenken en CV til å bli imponert av?

Høsten kan gjøre noen hver depressiv, og i går fikk vi en forsmak på hva årstiden kan bringe oss av regn og tunge skyer i Østfold. For å oppveie depresjonene reiser våre stortingsrepresentanter og kandidater fylket på kryss og tvers, for å fortelle oss alt de skal få til bare nettopp de blir valgt. Men ser vi på hva Østfoldbenken samlet faktisk har fått gjennomslag for de siste fire årene er resultatet mildt sagt lite imponerende. Riktignok er vi i ferd med å få nye europaveier gjennom fylket, og det skal ikke unnslås at både fylkespolitikere og stortingspolitikere har gjort en stor jobb, men store deler av regningen har bilistene fått.

Når det gjelder de store østfoldsakene nå i valgkampen, er det som vanlig stor vilje til å skylde på hverandre. Men kanskje er det på tide at hele Østfoldbenken i alle fall blir enige om å bli enige, og i langt flere saker kjempe hjemfylkets og ikke partiets sak?

Forrige uke snakket jeg om mangel på politisk avklaring når det gjelder et nytt storsykehus i Østfold. I uka som har gått har de fleste Østfoldkandidatene lovet oss et nytt sykehus bare de blir valgt. Men Jens Stoltenberg har sagt at han ikke kan, eller vil si noe om et nytt Østfoldsykehus, og Fremskrittspartiets Siv Jensen har sagt at hun ikke vil prioritere et et slikt prosjekt. Dermed er trolig begge regjeringsalternativer uten gjennomslagskraft i sine eventuelle nye regjeringskonstellasjoner uansett hva Østfoldbenken sier.

Inntekstssystemet for norske kommuner er en annen skamplett. Det er ikke en debatt om kommuneøkonomi uten at det snakkes om tillegget som ville gitt en by som Fredrikstad 80 millioner flere kroner bare byen lå i Nord-Norge. Men verken partiene i posisjon eller opposisjon har så langt gjort annet enn å snakke! Og arbeidsoppgavene for den nye Østfoldbenken står i kø: Dobbeltspor for jernbanen i Østfold med tunnel gjennom Moss, Fengselet i Halden, Rygge Sivile Lufthavn er tre eksempler på at den nåværende østfoldbenken har mislykkes i å samarbeide på tvers av partiengrensene!

I handelsbransjen skilles det ofte mellom de kundene som har betalingsevne, og de som har betalingsvilje. De sistnevnte vil så gjerne, men får det ikke til! De førstnevnte har evnen men mangler ofte viljen! Så er spørsmålet om Østfoldbenken samlet har vilje og evne til å gjennomføre det de hver for seg lover oss i bøtter og spann nå de siste par ukene før valgdagen?

Debattene mellom Østfold-kandidatene de siste ukene lover ikke godt! Ingenting tyder på at Østfoldbenken har gjennomslag nok i egne partier til å få støtte for Østfolds saker. Vi har heller ikke de fire siste årene sett at Østfoldbenken har evner til å inngå allianser med andre fylkesbenker eller grupperinger som ville gagnet Østfold, med hederlig unntak for Odd Holten som tydelig har hatt innflytelse i høyere sfærer. Men de fleste stortingsrepresentanter finner fort ut at ansvarligheten i posisjon eller partipisken i opposisjon bestemmer hva de skal mene når alle gode formål settes opp mot hverandre! Så inntil vi ser nye takter, er spørsmålet ganske enkelt hva fylket vårt skal med på fiender på Stortinget så lenge vi har venner på Østfoldbenken! God helg!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/196249