Sammen er vi dynamitt!

Forbrukermakt er en type makt som mange tror har lite for seg. Men hver og en av oss kan gjøre store ting, og sammen er vi dynamitt! I alle fall hvis man er villig til å ofre noe. Jeg har selv drevet min egen lille boikott i ti år, uten at noen har merket noe...

Folk ser litt usikkert på meg, ofte med et litt fårete flir, når jeg forteller at jeg har boikottet Tine Meierier og melkebøndene i en ti års tid. Er mannen gal, tenker de. Men for prinsippene ofrer noen av oss alt. Min private boikott startet i 1996, under en meieristreik som de fleste av dere har glemt, men som førte til at pasjonerte melkedrikkere fikk trøbbel. Det var ikke mer melk i butikkene, og streiken kom så brått at det var vanskelig å hamstre. Fram til da hadde jeg drukket en liter melk i døgnet i snitt, jeg måtte bare ha det. Og der satt jeg med appelsinjuice til frokost. Melken kom omsider tilbake i butikkhyllene, men siden den gang har jeg ikke drukket et eneste glass med melk! Jeg ble rett og slett så sint at jeg bestemte meg for å skade bøndene og Tine økonomisk.

Hvis jeg lever et gjennomsnittelig livsløp vil min private boikott ha kostet de som tok fra meg melka i 1996 ca. 145000 kroner. Er det noen vits hvis de ikke vet noe om det, lurer du kanskje? Er én liter melk om dagen noe å bære seg for?

Finn en hjertesak, og gå i gang, så kan vi snakkes om en ti års tid om hvor deilig det er å ha forbrukermakt selv om få legger merke til den.

Flygerne har denne uka vært så syke at de burde ha drukket mye varm melk med honning, og det har ført til at de fleste av oss misliker både flygere og SAS. Mange av oss vil dessuten boikotte SAS i fremtiden - sier vi i alle fall når meningsmålingsfirmaene spør. Både Tine og SAS vet at det på lang sikt er få som virkelig gidder å ta kostnaden ved å boikotte et selskap og en vare du virkelig trenger. Så når folk om noen uker og måneder skal ut å fly på strekninger som ingen andre har, eller det alternative billigselskapmorgenflyet først går kl. 1100, så vil de fleste blåse i prinsipper og velge SAS likevel.

Selv vil jeg være mer skeptisk av helt andre grunner. Når jeg frem til nå har satt meg ned i et flysete, og tenkt på at det kan være langt ned hvis noe går galt, har jeg alltid trøstet meg med at flygere er fornuftige mennesker, som ikke uten videre ofrer livet. Nå er jeg mer usikker på om en del av de som sitter ved spakene kan ha kamikazedrømmer. At en flygers egentlige drøm er å bruke seg selv og flymaskinen som våpen?

Litt hyggeligere er nyheten i dag om at Salatmesteren i Fredrikstad igjen skal levere salater i tonnevis til Rema-butikker over hele landet. For et års tid siden sa Rema opp avtalen med Salatmesteren. Kundene i min lokale Remabutikk på Hassingen i Fredrikstad ga klar beskjed om at de ville ha produktene i hylla, og slik ble det. Salatene ble, og nå er de tilbake overalt.

Nå er det vel neppe bare den lille aksjonen som er bakgrunnen for at folk igjen kan spise salater fra Fredrikstad i alle avkroker av landet, men det viser at kunder har makt, og at det lønner seg å si i fra!

Og hvis du fortsatt lurer på om min melkeboikott er en sann historie, så er den det. Ganske sann. Problemet med melk er at når du har latt være å drikke den i noen uker, så smaker den ganske rart! Så det er rimelig lett nå å stå på sitt! Bortsett fra når jeg spiser cornflakes!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/657935