Østfold blir den nye merkevaren!

I går og i dag arrangeres Østfoldkonferansen. En konferanse for de som er interesserte i Østfolds fremtid. Jeg tok utfordringen, og var spåmann og så 15 år inn i fremtiden på Østfolds vegne for konferansedeltakerne på Hafslund Hovedgård i går kveld. Og siden de aller fleste østfoldingene ikke var der, gjentar jeg gjerne seg selv.

Vi østfoldinger er fra et felles sted, men vi er ikke særlig opptatt av
at vi er fra Østfold. Vi har en ekstrem sterk stedsidentitet til gata vi bor i, plassen eller byen vi er fra, men fylkesidentiteten er lav. Det er jo ille tenker vi. Men det er ikke sikkert det er negativt at vi er så identitetsløse på regionnivå. Det kan hende det er akkurat derfor vi er som vi er!

Vi er utadvendte i vår grunnholdning. Vi er heller ikke så opptatt av ytre fiender som mange andre regioner i Norge. Her hos oss er fienden heller de som bor på andre siden elva, og de er egentlig ikke så gæærne de heller, når det kommer til stykket. Bare vi slipper å bo på andre siden elva selv!

En annen grunn til identitetsforvirringen vår er kanskje at mange har følt at det ikke er så gjevt å komme herfra de siste åra. Vi vet at vi bor på historisk grunn, vi vet at vi er storgårdenes og herregårdenes fylke, at vi har en variasjon i kulturlandskap som ingen andre, at vi har vært Norges industrifylke, og vi vet vi alltid har vært mer åpne for impulsene fra Europa enn andre. Men vi har hatt en tøff overgang fra å være noen til å være noe annet som vi ennå ikke helt vet hva er.

Men nå skjer det mye i Østfold, vi er i ferd med å lage en merkevare av fylket vårt!

Ny E6, og ny E18 var starten på det som er en ny tid for østfoldingen. Vi har fått ny Svinesundbru, hyppigere kommunikasjoner mot Sverige og resten av verden, bedre og mer presise pendlertog. Vi får en sivil flyplass, folk står i kø for å investere, og om noen år får vi nytt sykehus. Boligprisene går opp, innflytterne kommer, de som flyttet ut flytter hjem. FFK ble til og med cupmestere igjen. Vi er et vinnerlag!

Men hva gjør vi om 15 års tid? Hvor er vi da?

Vi er i alle fall her. Mellom Oslo og resten av verden, hvor nyskapning, IKT og høyteknologi, avansert industri, handel, turisme, forskning, film og høyere utdanning er naturlige næringsveier. Hånd i hånd med det urbane vil vi ha nyskapende jordbruk, vi er kjent for vår spennende historie, våre turistperler, vår vakre natur, og våre utsøkte regionale råvarer?

Kanskje har vi klart å samle oss om å fremstå like samlet utad som for eksempel Sørlandet gjør? At vi bare har en felles turistbrosjyre som heter Visit Østfold, og bare den! Selv om det å fremstå samlet egentlig er naturstridig for oss.

Men når alt kommer til alt er det bare en ting jeg virkelig kan være sikker på når det gjelder Østfolds fremtid, og det er at Østfold slik vi kjenner det i dag vil ha mindre areal om 15 år! For om 15 år har havet garantert steget litt!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3799531