Radioen skaper bølger!

Endelig vet vi hva vi bør kjøpe til jul, og gaveideen fikk vi denne uka fra selveste kulturministeren!

Jeg er blant de som ikke liker høstens mørke og tunge dager, men jeg setter pris på dem. For når høstværet herjer og utelampene tennes allerede ved lunsjtider, har vi sofagriser det som plommen i egget. Og da er radioen på sitt beste!

En mann, Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT Norge, har alene sørget for å skape stor usikkerhet om den nye digitale radiostandarden DAB var noe å satse på. Debatten har gått friskt, uten at mange har spurt seg hvorfor IKT Norge, som representerer nettbasert radio, er så voldsomt i mot et konkurrerende format. Resultatet har vært at vi som forlengst har gått til innkjøp av en DAB-radio er blitt forvirret og begynt å lure.

Nå skal ikke jeg på noen måte forsøke å fremstå som en objektiv lytter. NRK har sammen med P4 og Norkring, som sammen står for utbyggingen av et digitalt basert radionett i Norge klare interesser i at programmene våre blir distribuert, og siden vi har satset tungt på selve DAB-utbyggingen kan vi vel neppe kalles objektive. Ikke minst har vi hatt interesse av å fortsatt finne et format som er gratis å lytte til når du først har gått til innkjøp av et radioapparatet, og som du kan lytte til mens du beveger deg i en bil, eller en båt, såkalt mobilt mottak!

Denne uka punktere hele debatten, for onsdag ga kulturminister Trond Giske hele landet en god julegaveidé. Han ga på vegne av regjeringen de kommersielle kanalene konsesjon til å sende i DAB-nettet frem til 2020, og i tillegg fikk Kanal 24 DAB-konsesjon. NRK fikk også lov å sende i regionnettet, noe som gjør at mange flere får inn de riktige sendingene. Dermed vet vi som tilbyr radioinnhold at DAB er en langsiktig løsning, og dermed får du som lytter også glede av en mer variert radiohverdag, med mange nye kanaler og radiobilder i årene som kommer. Først ut er NRK Barn og NRK Gull, som har prøvesendt hittil, men som nå blir et permanent tilbud! Ekstra gledelig for oss her i NRK Østfold, som produserer NRK Gull sammen med radioarkivet på Marienlyst!

Men hva betyr Giskes beslutning for deg? Må du kaste FM-radioen nå? Til det siste spørsmålet er svaret nei, ikke før tidligst i 2014, og selv da kan du kjøpe en boks som gjør om analoge signaler til DAB-signaler!

Til det første er svaret at du i fremtiden trolig vil høre radio på en mengde plattformer. På kontoret vil nettradio kanskje være vinneren, i stua vil du muligens bruke digitale signaler via fjernsynsantenna eller lyden fra DAB, spilt ut på hjemmekinoanlegget. På tur i skogen vil mobiltelefonen være nyttig som radioapparat, og på balkongen, kjøkkenet, i bilen, i båten vil DAB uten tvil være det beste alternativet!

Og hvis du synes det er rart at FM tidligst i 2014 blir kastet på dynga som distribusjonsverktøy for radio, så tenk på at oppfinnelsen har vart i 100 år! Så lenge varte ikke den første kassetten før den ble CD, og så til mp3-filer, VHS-en som ble DVD, eller første og annen generasjon mobiltelefoner for den saks skyld.

Det eneste som er sikkert, er at hvis du tenker å kjøpe radio til jul, og den skal vare noen år, så er det dumt å kjøpe en FM-radio uten at den også har en DAB-mottaker! Ellers er det jo morsomt at radio lager bølger. Det er jo det den er!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2836553