Det beste er å ikke bry seg!

Nyhetsbildet er alt annet enn trivelig om dagen, og det er ikke alt som foregår rundt oss som det er hyggelig å tenke på. Situasjonen for folk på asylmottakene og unge med psykiske problemer har sjelden vært verre. Men istedet for å tenke på denslags er det alltids mulig å irritere seg over de små ting i hverdagen,

Jeg er utenfor transittmottaket Nordbybråten i Våler. Jeg tenker at dersom jeg måtte bo her, hadde det klikket for meg i løpet av kort tid. Det er rett og slett utrivelig, tankene går til andre typer brakker i en annen tid. Her mangler riktignok piggtrådgjerdene, selv om telefonmasta et par asylsøkere har klatret opp og ned i den siste tiden nå er sikret for at folk ikke skal komme seg opp slik at de kan kaste seg ned. Men de som bor her har en annen bagasje enn meg, og de - i motsetning til meg - ville helst bodd her, hvis de fikk lov! For bor du i et transittmottak skal du ut av Norge! Drømmen om et bedre liv i et vestlig land er knust, og da spiller det kanskje mindre rolle om du flyr i synet på en du ikke liker fordi han er kurder, slik det skjedde på dette mottaket i helga som gikk.


I pressen i Østfold har det pågått en debatt om det var riktig å omtale et varslet selvmordsforsøk i denne telefonmasta tidligere i høst. To asylsøkere fra transittmottaket klatret opp i masta og varslet at de ville hoppe og ta livet av seg, hvis de ikke fikk bli i Norge. NRK Østfold var ett av mediene som etter en etisk vurdering dekket denne hendelsen. Vi dekket også en demonstrasjon senere på dagen hvor 40 asylsøkere la seg i veibanen for å få fokus på sin situasjon.


I ren etterpåklokskap kan jeg innrømme at vi har tenkt feil. Vi, og de fleste andre medier i Østfold burde dekket forholdene på fylkets forskjellige mottak mye bedre og bredere i årene som har gått. Her driver private stiftelser vi ikke vet noe som helst om butikk på menneskeskjebner, og få stiller spørsmål om noe som helst. For vi tenker helst ikke så mye på hvordan folk som ikke er som oss har det. Vi er rett og slett ikke interesserte.


På Mysen Mottak bor lille Nelson sammen med 22 andre barn. Felles er at de går på skole i Mysen, og liker seg. Nå skal mottaket legges ned, og alle som ikke har fått oppholdstillatelse skal til andre mottak rundt om i landet. Det kan jo være kjekt for Nelson og de andre å lære seg en dialekt fra Gudbrandsdalen, i tillegg til Østfolddialekta som de begynner å få taket på nå.


For pasientene på Ungdomspsykiatrisk avdeling i Fredrikstad dreier det seg om livet eller døden. Flere unge mennesker tar livet sitt nå enn før, men uansett hvor syk du er, kan du etter jul risikere at avdelingen for de unge psykiatripasientene må stenges fordi det ikke finnes leger nok.


Men heldigvis slipper de fleste av oss å tenke på hvordan noen av oss har det rundt om i Østfold akkurat nå. Selv synes jeg utrolig synd på meg selv fordi jeg er forkjøla om dagen. Jeg er skikkelig opprørt fordi jeg klina maling på yndlingsjakka mi i forgårs, og jeg er utrolig nedstemt over tanken på at Aalesund kan grisebanke Fredrikstad Fotballklubb søndag. Så du som kan, får ha en god helg!


Kommentarer:
Postet av: Siw ulvehøj

Det er faktisk 40 barn i skolealder på Mysen mottak. Bare til din informasjon.

23.09.2005 @ 11:14
Postet av: arthur park

Butikk på menneskeskjebner?Hva skal vi si om begravelsesbyråer som tjener penger på andre menneskers død? Hva kan vi si om leger som tjener penger på syke mennesker, eller om blomsterforretninger som lager bårekranser? Det er mulig at når staten legger ut mottaksdrift på anbud, så har de tenkt gjennom at man skal kunne ha et overskudd, samtidig som det stilles krav om faglig innhold. Hovedbudskapet i denne blogg er likevel at vi er lite flinke til å bry oss. Ikke vanskelig å være enig i det.

23.09.2005 @ 12:02
Postet av: Knut Eggen

Kjære NRK-medarbeidere...og i dag hr. Davidsen spesielt:Det heter faktisk ikke "sykkriatri"! Ordet er psykiatri. Jeg blir litt trist når både nyhetsopplesere og andre NRK-ansatte behandler språket vårt lemfeldig. Mulig jeg må legges inn på sykkriatrisk?Kanskje vil Dagsrevyen ved Christian Borch eller Einar Lunde komme med en svært overraskede nyhet til det norske folk en kveld: "Fra relativt velinformerte kilder har Dagsrevyen nettopp fått inn en melding om at det kun er èn r i psykiatri..."Ha en velartikulert helg!

23.09.2005 @ 14:48
Postet av: Øivind Kvammen

Det er sikkert meningen at dine kommentarer skal provosere og skape engasjement, men jeg synes nå at du beveger deg på på et lavmål. Alle fotballinteresserte i byen vår har de siste ukene brukt timer på å diskutere hva som er gjort feil i FFK, hva som burde vært gjort i stedet, hvem som bær gå osv. Nå er det 4 kamper igjen, spillerne trenger all den oppbacking de kan få - ikke minst gjennom media. I denne stund sitter du og harsellerer over klubben, ledelsen og spillerne! Jeg synes det er helt utrolig at du ikke ser at du som mediamann har en sterk påvirkning og at du velger å innta en slik holdning. Jeg sier ikke at hveken media eller menigmann ikke skal være kritiske, men akkurat nå er det annen type oppmerksomhet FFK trenger og så kan vi ta oppvasken etter at alle muligheter har gått, det skjer eventuelt om ca 1 måned - såpass tålmodighet burde du også kunne ha og spart deg for billige poenger på klubbens og spillernes bekostning akkurat nå.-

30.09.2005 @ 13:09

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/248009