Østfold i glansen av Hollywood

Skravlekjerringa og "Lange flate ballær". Det er Østfolds mest omtalte eksportartikler om dagen. Jeg innrømmer gladelig at han var for pessimistisk i sin kommentar forrige fredag, hvor han var mest opptatt av livets skyggesider. I dag ser jeg langt lysere på livet!

Denne uka snakker alle jeg snakker med på andre kanter av landet om skravlekjerringa i VG-reklamen på TV. Vivi Haug har blitt kultfigur, og nå venter vi på at hun dukker opp som krakilsk mor i ukas filmsnakkis! For i dag er det førpremiere på filmen "Lange flate ballær" i Trondheim.
Markedsføringsbudsjettet til filmen er like stort som reklamebanneret som henger på branntårnet i Fredrikstad, og nå er debatten som har ligget og ulmet på vei ut i lyset. Det store spørsmålet - blant annet i gårsdagens VG - er om vi østfoldinger blir fremstilt som tullinger, og om Raymon-stempelet nå skal toppes av seks guttær som bærer hver sin bokstav på velutviklede brøstkasser.

I mange år har vi snakket om dette Raymon-stempelet, og i bunnen ligger redsel for at vi fremstår som litt for enkle individer. Bruker vi de kommende ukene til å snakke ofte nok om hvor ille gæli det er, så blir det garantert ille! Jeg skal være den første til å se de lyse sidene av livet! For hva er galt med å bli identifisert med Vivi, Raymond eller seks likendes typer, fulle av varme og omtanke?

Jeg innrømmer gjerne at storyen i "Lange flate ballær" foreløpig er noe uklar for meg, for jeg har bare sett reklamefilmene, men her snakker vi i alle fall om kjekke og velmenende fotballinteresserte middelaldrende menn som jobber sammen, og som drar på tur til det verdensmesterskapet i fotball Norge egentlig aldri kom til. Her er det humor og tonnevis med varme. Og for de som er som meg, som griner av selv de simpleste vaskemiddelreklamer på TV3, skal filmen visstnok også by på flere anledninger til å få åpnet tårekanalene.

Så i dagene som kommer, skal vi bare lene oss tilbake og sole oss i glansen av de seks Fredrikstad-guttane, regissør Bjørn Nagel, Harald Zwart og alle de andre som står bak, og er med i filmen. For ser vi bakenfor Raymonfiguren, skravlekjerringa og Lange Flate Ballær, ser vi hardtarbeidende folk som i årevis har jobbet målrettet med å leve av kulturarbeide, og som får det til.

Det er ingen tvil om at noen av oss er enfoldige, og litt trege, og det som verre er også. Men vi er også et folkeferd som er lite selvhøytidlige, innovative og ikke minst tør vi å by på oss selv. Det skjer mye på kulturfronten omkring i fylket, og "Lange flate ballær" setter fokus på underholdningsindustrien i hele Østfold.

Om noen dager kommer folk fra Oslo Vest, og sikkert noen elitistiske filmanmeldere i Oslo-avisene garantert til å rynke på nesa over Lange Flate Ballær! Det skal de få lov til å gjøre, men det er ikke noe å bry seg noe om. Det bor tross alt fortsatt flere av oss her i distriktene enn i Oslo 3, og vi er de eneste som bor i den delen av landet hvor glansen av Hollywood garantert vil skinne den neste uka. Så riktig god helg!


Kommentarer:
Postet av: Frode Guldvog

Syns du ska veta, jæ, at det ente bara snobbær i Oslo 3. Vi ente flaue for å væra oslofolk, heller ikke for å bo i Oslo Vest, men helt representative er vi kanskje ikke. Vi har nemlig hytte på Ullerøy, og går med stor glede og ser på 3Kæll hver sommer. Fredrikstad er en flott by, østfoldinger er som du skriver: uhøytidelige og hyggelige å være sammen med. Raymon & Co. gjør en kjempejobb som Østfold har all grunn til å være stolt av. Vi var nok mange som fikk halvlitern i halsen (hvor skulle den ellers være) da fylkeskommunen ville fjerne det såkalte Raymonstempelet. Stå på, vær dere sjæl, det er det dere er best på!Hilsen Frode, Oslo 3

24.03.2006 @ 12:43

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/983250