Misforståelsens kunst

Språket vårt byr på mange fasetter og fortolkningsmuligheter. Og det er nettopp de mange feiltolkningene, uenigheten og misforståelsene som gir livet dynamikk!

Denne uka har vært som skapt for misforståeler. Kongen vår var jo 70 år onsdag, men Østfold Fylkeskommunes halvmorsomme videohilsen falt ikke i helt god jord. Riktignok vet vi ikke hva Kongen ville tenkt om Vivi Haugs utgave av “Østfold rundt på ett minutt”, men Nordisk Film likte ikke det de så. De syntes sikkert det var for rølpete og for spesielt, selv om ingen torde å si det til oss direkte! Men da glemte Nordisk Film at Kongehuset er vant med Østfoldhumor. Ari Behn er jo mossing, og han er både hyggelig og så morsom at bankansatte visstnok ler av kontoutskriftene hans. Vivi er i alle fall langt morsommere enn alle kontoutskrifter jeg har sett i mitt liv - til sammen!

Og mens de fleste østfoldinger ikke liker at kontoutskriftene viser at vi betaler eiendomsskatt, er den med på å gi kommunene overskudd. Men det er ikke eiendomsskatten som gir overskuddet, det er det at kommunene har utnyttet sitt inntektspotensial, ifølge forklaringene. Det er med andre ord ikke eiendomsskatten som gir overskuddet, men det potensialet den gir. Dermed er det mye lettere å forstå at de to eneste kommunene i Østfold som ikke gikk med overskudd i fjor, er de to som ikke har brukt sitt inntektspotensial ved å innkreve eiendomsskatt. Det meste er lett å skjønne hvis man bare har et åpent sinn.

Et åpent sinn har også festarrangør Østfold Ressurssenter i Sarpsborg. For integrering fikk ny mening denne uka. Ziba Amini leder et senter som skal sørge for bedre integrering, hvis vi har fortstått det vi har lest rett. Integreringsarbeidet gjør senteret på en helt ny måte, ved å være ansvarlig for en flerkulturell fest med temaet “Hore og hallikk” som gikk så galt den kunne gå, med fulle, halvnakne og ravende ungdommer utenfor det som en gang var et misforstått Musikk Instrument Akademi, men som nå er et kulturkvartal. Hore og hallik-leken er trolig det mest kulturelle og integrerende tema en kan velge seg, og gir arbeidet på tvers av etnisk forskjellighet en helt ny betydning. For den som kan invitere 270 personer i sin egen fødselsdag, hvor antrekket er noe så uformelt som truse, må da være mer enn godt nok integrert allerede? Skulle jeg fått til en så stor fest måtte jeg invitert alle jeg kjenner, pluss hele parallellklassen fra Kråkerøy Ungdomsskole.

Nei, da er det langt tryggere å la de neste dagene gå ved å sitte ganske rolig å se reprisen av Jens Arne Svartedals sprintgull på ski fra Sapporo i går om og om igjen. Da slipper vi å snakke med hverandre, og dermed blir det helt sikkert færre feiltolkninger. Og selv om få av oss hadde trodd at det var mulig for en østfolding å bli individuell verdensmester på ski, så er gårsdagens gullmedalje heldigvis ikke til å misforstå!

Har du misforstått noen i det siste?


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/4391112