Østfoldpolitikere med lua i hånda?

Statsrådsløse står Østfold nok en gang tilbake med lua i hånda etter at regjeringskabalen er lagt. En av mange som kunne trengt en lokal statsråd eller statssekretær i disse dager, er Institutt for Journalistikk i Fredrikstad, mener distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen.

Fredag for to uker siden var gjester fra hele presse-Norge, kommune og Kulturdepartementet på plass i Fredrikstad for å hedre Institutt for Journalistikk som gjennom 30 år har kurset pressefolk fra hele Norge. Sist fredag fikk ledelse, ansatte og alle vi som bruker instituttet sjokk da Kulturministeren fjernet statstilskuddet IJ har hatt i alle år.

Pressen i Norge består i stor grad av halvstuderte røvere, som meg selv. Men etterutdanningstilbudet, og forskningen som foregår på Institutt for Journalistikk sikrer ikke bare at vi som jobber i pressen faktisk holder oss oppdatert, men det sikrer også at noen sørger for en viktig utvikling av et fag som har stor makt og betydning. At det er godt skolerte journalister i landet bør alle hver glade for.


Om det er riktig at Institutt for Journalistikk skal ha statsstøtte eller ikke, er for så vidt en stor prinsipiell debatt, men uansett burde Kulturministeren sørget for at de som driver utdanningen får tid til å områ seg, et varsel om at endringer kommer. Resultat kan bli at etterutdanningen forsvinner. Det ville i så fall vært en katastrofe for mediebyen Fredrikstad, og for den norske journaliststand.


Forrige uke kunne de som ønsker å diskutere denne beslutningen henvendt seg til en av fylkets statssekretærer for å høre hva som foregikk. For Østfold hadde en statsråd og fire statssekretærer med i den forrige regjeringen. Nå har vi ingen. Dét forklares med at vi østfoldinger er så sjenerte og står med lua i hånda. Betydningen av at vi ikke har fått noen talsmenn i den nye regjeringen, er ifølge Signe Øye, leder i Østfold Arbeiderparti og stortingsrepresentant for Ap, ikke noen katastrofe. Fordi Oslo har mange statsråder og statssekretærer, og fordi Østlandet samlet sett har mange. Vi forstår behovet for å bortforklare, men håper Signe Øye ikke mener det hun sier. Det sier seg selv at en statsråd plikter å se hele landets behov, men ingen statsråd har noen gang fått sjanse til å glemme hvor de kommer fra. Spør bare Ingjerd Schou, eller ikke minst tidligere samferdselsminister Kjell Opseth, som har etterlatt seg bautaer i form av veier og tunneler over hele Vestlandet, og i særlig grad i hjemfylket Sogn og Fjordane.


Vi vet at statssekretærkorpset fra Østfold, med Rita Sletner i spissen, har sørget for å minne Bondevik-regjeringen om veier, fengsel i Halden, og en mengde andre viktige små og store saker for fylket vårt de siste fire årene. Statssekretærene har en friere rolle enn statsrådene, og kan jobbe mer i det stille, og på tvers av departementene. Hvem skal gjøre dette arbeidet for Østfold nå? Foreløpig er ikke hele statssekretærkorpset på plass, men ikke en eneste statssekretær, og ikke en eneste statsråd er fra et fylke som er et av landets mest folkerike. Det er en skam at regjeringspartiene ikke ser dette, og det er et hån at Østfold skal være fornøyd med å måtte regnes som et omegn til Oslo.


Noe må gjøres i årene som kommer, fra alle partier på Østfoldbenken, fra organisasjonsliv og næringsliv, og oss i pressen. I mellomtiden får vi trøste oss med at den nye distriktsministeren, Åslaug Haga, ikke bor så langt fra fylkesgrena. Hun bor i Ås. Og at Østfold har sitt eget svar på feriebiskop Fjertnes. Badegjeststatsminister Stoltenberg fra Hvaler, er jo tross alt ikke SÅ gææernt!

God Helg


I dag ble det kjent at å Terje Moland Pedersen (Ap) fra Fredrikstad blir statssekretær i Justisdepartementet og at Wenche Lyngholm (SV) fra Moss blir statssekretær i Fornyelsesdepartementet. De to ble utnevnt i statsråd fredag. Dette er svært viktige utnevnelser for Østfold, og de to nyslåtte statssekretærene ønskes lykke til med arbeidet, og kontakten med Østfold og østfoldingene i de fire neste årene.

Ulf Morten Davidsen


Kommentarer:
Postet av: Jan-Erik Sundby

Etter min mening er det i første rekke Østfolds velgere og særlig mediene i fylket som må ta skylden for at det ikke per i dag finnes personer med Østfoldadresse i regjeringskvartalet. Statsråder rekrutteres vanligvis fra Stortinget. En hver regjeringsleder må se seg om et personer med et nasjonalt perspektiv og format ved bemanning av regjering. I Østfold piskes Stortingsrepresentantene til å løpe rundt på Stortinget og regjeringskvartalet med Østfoldsaker under armen. Aviser har rankinglister over antall spørsmål og dok. 8 forslag i Stortinget fra den enkelte representant. Disse skal i følge navlebeskuerne her i fylket vise hvem som er "flinkest" av representantene. Hedstrøm ble på denne måten ØStfolds beste representant. Østfold får på denne måten ingen rikspolitikere, men i beste fall ombudsmenn som kan fordele godene mellom kommunene i Østfold og løpe enkeltinteressenes ærend. Her har jo posisjonspartiene representanter som kan ordne opp videre.Opseth brukes som eksempel på en statsråd som ordnet opp for hjemfylket. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Opseth gjorde det Stortinget vedtok med grunnlag i betydelige allianser mellom flere vestlandsfylker. Gardemoutbyggingen var også et element i dette. En enkelt statsråd gir ingen flom av penger. Gunstig ressursfordeling kan oppnås gjennom allianser som gir flertall i regjering eller storting. Østfold må derfor tenke større en fylket. Oslo er således en aktuell partner sammen med flere andre.Etter min oppfatning er forventningene til effekten av regjeringsmedlemmenes postadresse, å forutsette at disse ikke opptrer til landets beste. En statsråd har etter min oppfatning som oppdrag å handle i samsvar med landets totale interesser og har dermed ikke anledning til å dyrke særinteressene. Politikere som gjør den beste jobben for landet gjør også på sikt en god jobb for Østfold. At muligens ikke alle statsråder har etterlevd dette er en annen sak.Min erfaring fra tiden som statssekretær tilsier at den sterke fokusen på Østfold kan være en bjørnetjeneste for fylket.

21.10.2005 @ 14:03

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/321263