Släpp fångarna loss - det är vår!

Det er tegn som tyder på at våren har kommet, og at det meste er som det skal rundt oss. Eller er det dét? Jeg er opptatt av det vi velger å ikke snakke om fordi det er så ubehagelig...

I de fleste familier er det ting det ikke skal snakkes høyt om. Saker som når de kommer ut i lyset minner oss om ubehageligheter, så vi lar de ligge innerst i skuffen. Hvis vi ser på oss østfoldinger som en storfamilie har vi mange skuffer å holde orden på. Sykdom og småskandaler er jo ett eksempel på ting som ofte holdes skjult.

La oss for eksempel se på sykdommer vi ikke snakker om! Mange har sluttet å like norsk mat like godt som før, etter at den ble sykemeldt. Ingen snakker lenger om hvor trygg den norske maten er. Salgstallene på Svinesund i påsken tyder på at de fleste har forstått det meste, og handler kjøttdeigen og spekematen der. Hvor har den trygge matens talsmenn i Østfold gjort av seg? Har de spist spekepølse de også, eller bare lukket skuffen?

Har du hørt på nyhetssendingene om dagen, hvor det stort sett er kriminelle hendelser som preger nyhetsbildet? Selv husker jeg for eksempel godt turene til påskefjellet i barndommen og ungdommen. Påsken begynte alltid med Dagsnytt som fortalte at politimestere landet rundt fanget tyvene og låste de inne i påsken, for å sikre folket mot vinningskriminelle da husene sto tomme. Det er en god stund siden sist jeg hørte den visa. Og i alle fall ikke denne påska.

Selv Tage Danielson tok forbehold i sin fangevennlige visetekst mot å slippe løs de kriminelle i 8. vers av "Slepp fångarna loss - det er vår". Riktignok har mye skjedd siden filmen kom i 1975, men ingen hadde vel trodd at vi skulle ta Danielssons surrealistiske påfunn på alvor?

Onsdag denne uka fløy justisministeren som en virvelvind blant fengsler i Østfold for å rydde opp, men inntil det faktisk er gjort noe, er fangene fortsatt løse. Hvis de da ikke bor på dobbeltrom, som i Moss.

Dobbeltrom er også noe de eldste av oss kjenner godt til. Nesten halvparten av de som bor på sykehjem i Sarpsborg må bo på dobbeltrom. Siden enkeltrom til alle bare er pålagt i en forskrift, og ikke i en lov, så prioriterer kommunene ned de som i festtalene og valgkampene bygde landet. Hvaler, Aremark, Marker, Rømskog, Trøgstad, Askim, Eidsberg, Skiptvet, Råde og Hobøl er kommunene du bør bo i hvis du ønsker enerom som takk for innsatsen.

Når vi først tar tak i det ubehagelige: I dag står 27 politistillinger ubesatt her i fylket. Etter at Regjeringen bevilget mer penger til politiet, er kampen om nyutdannede håndhevere av loven hardnet til. Noe forteller meg at Politireformen og kriminalpolitikken er noe mange har lagt inn i familiens dunkle skuffer, og bare håper ingen snakker høyt om.

For å ha noe å snakke om, er det lett å ty til hyggelige temaer når familien samles. Nå er vi for eksempel lovet at våren virkelig kommer, mandag senest. Dessuten er filmen "Lange Flate ballær" blitt den suksessen alle med hjerte for Østfold og østfoldingens godmodige lynne ønsket seg. Og forrige helg ble det poeng på alle tre lag i toppfotballen. FFK, Sparta og Moss snur all tidligere pessimisme til overmot i løpet av helga, hvis vi våger å tro på ni poeng.

Og høyskolen i Østfold blir helt sikkert værende i Østfold, til tross for en utrolig morsom lokaliseringsdebatt hvor Fredrikstad og Sarpsborg ikke er enige om annet enn at de er mot Halden. Bare vent. Snart er Halden mot Sarpsborg og Fredrikstad også! Men det får vi kanskje legge i en ny skuff, for dette kan bli ubehagelig!
God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1148413