Det hjelper å være hvit!

Den hvite elgen i Østfolds skoger har blitt kjendis, og fått offentlighetens beskyttelse, og er til og med blitt butikk i Våler. konstaterer i dagens kommentar at somalierne som har flyttet til fylket vårt på ingen måte føler seg integrert på samme måte som den hvite elgen...

Albinoelgen Albin har, sikkert uten å vite det selv, fått særbehandling fordi han er annerledes! Det er gledelig, ikke minst for Albin selv, som har ruslet fredfullt forbi jegere med børsa ladet. Fordi han er hvit, og ikke har samme farge på skinnet som de andre elgene, tør ikke jegerne fyre av det dødelige skuddet som er med på å sikre jaktlaget kjøtt og ikke minst et uvanlig trofé! Det er selvsagt det at Albin er blitt kjendis, blant annet ved vår hjelp, som gir ham beskyttelse, og til med mat. Når drivende krefter i tillegg har laget t-trøyer med elgen og det inviterende slagordet "Svinndal - en plass for alle", skal man være modig eller dum hvis man tør fremstå som jegeren som drepte det nye næringsgrunnlaget for bygdesentralen i lokalsamfunnet.

En jeger som hadde tenkt på å knerte Albin, og som sa det høyt, fikk sågar tilbake SMS-meldinger med trusler om at Albins venner vet hvor jegeren bor, og at han skulle grisbankes dersom den hvite elgen forsvant fra jordens overflate. Så nå vandrer Albin der, i fred for menneskene. Hvordan de andre elgene ser på at en elg med annerledes utseende får slippe jegernes kikkersikte vites ikke, men vi kan tenke oss at det blir gnisninger i reviret når én får smake menneskenes vennlighet og rikdom i form av så mye epler en elg kan spise, og fullt amnesti.

Gnisninger har det også blitt etter at lederen for Somalisk Forening i Fredrikstad, Jama Hussein, sist lørdag gikk ut i mediene og fortalte at han ikke liker utviklingen blant sine egne landsmenn. Nesten 500 somaliere har slått seg ned i Fredrikstad. Den stadig voksende gruppen integreres ikke, men lever som et samfunn i samfunnet, sa Hussein, og får støtte fra mange hold. Men han får også grov kjeft fra de yngre somalierne, de han selv påpeker har så lite å gjøre at de bruker ettermiddagene til å henge i sentrum av byen og knuffes og småsloss. Fra sine egne får han altså kjeft fordi han påpeker at mange ikke kan norsk, ikke får jobb, og havner i en ond sirkel hvor somaliere bare snakker med somaliere, og ikke tar ansvar for å integrere seg. Fra oss hvite får Hussein foreløpig bare et klapp på skulderen for å ha frontet saken, som ifølge Hussein selv er så alvorlig at byen kan vente en kriminalitetsbølge hvis ikke integreringsarbeidet tas alvorlig.

Så spørsmålet er om vi alle har noe å lære av vår egen holdning til elger som er litt annerledes enn alle de andre.Og om vi burde adoptere Svinndals nye og enkle, men likevel så kompliserte slagord "en plass for alle".

Men det krever også at de som er annerledes ser på seg selv som en ressurs i Østfoldsamfunnet, og deltar, og ikke isolerer seg blant sine egne!

Ellers vet du sikkert hvor gammel en elg kan bli? (Pause)

El(d)gammel!

I alle fall hvis du er hvit!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2401363