Jeg vil dø i Østfold!

Sommeren er snart historie, nå er det valgets kvaler som gjelder! Nærmere halvparten av oss kommer de siste ukene av valgkampen til å velge hvem vi skal stemme på mandag 12. september. Og politikerne gjør ikke valget lettere. I de neste tre ukene fortsetter alle partier å pynte seg så godt de kan for deg, med unntak av helseministeren, som satser på skremme livet av oss!

Distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen i NRK Østfold er ikke i tvil om hva østfoldingen bør legge vekt på når øyeblikket er inne: Hvilket sykehus ville du valgt? Det som kan dokumentere at dødeligheten er innenfor normene, eller det hvor det er 20 prosent større sjanse for å dø? Det var spørsmålet vi fikk midt i morgenritualet da helseministeren tirsdag denne uka kunne fortelle Dagsnytts lyttere at Rikshospitalet og Ullevål har bedre resultater enn sentralsykehusene ved operasjon av endetarmskreft.
Er helseministeren ond, eller vil han varsle oss om noe, var min første tanke. Utover dagen sa ministeren det han egentlig mente:

Enkelte typer operasjoner må flyttes til de sykehusene som er flinkest til å redde liv, sa han! Han sa ikke noe om at statistikken han brukte var fem år gammel. Men dagen som startet med dødelig alvor, endte med nok et politisk utspill.

Og dét er alvorlig nok. En ikke altfor varm og solrik sommer er slutt, og har forlengst gått rett over i et fire uker langt tåkehav av politiske utspill.

Her i Østfold er valgkampen godt i gang i alle kriker og kroker, og lytter- og leserbrevspaltene er fulle av meningers mot. Det er eldres kår, underbemanning på sykehjem, skolepolitikk, og eiendomsskatt som hittil har preget utspillene.

Så langt har altså valgkampen gått i de vante spor, med utspill og saker styrt av partiapparatene! Velsmurt og regissert snakker politikerne om det de helst vil snakke om. Det betyr også at stortingskandidatene helst IKKE snakker om det de synes er ubehagelig! Da muligens med unntak av helseministeren, som varslet at han vil flytte flere sykehusavdelinger fra distriktene til Oslo. Felles for avdelingene han vil flytte er at det er de hvor det kreves spesiell medisinsk kompetanse. Sikkert et populært utspill i Oslo, men til å skremme vannet av oss her ute i provinsen.

Sykehuset Østfold har allerede mistet deler av hjerteavdelingen og avdelingen for ekstremt tidligfødte til sykehusene i de mer sentrale delene av landet, det vil altså si til Oslo! I Helse Østs styrerom er tydeligvis sentralisering i vinden, og vi kan bare frykte for hva som kommer hvis ikke vi østfoldinger slår knyttneven i bordet den 12. september! For mens Akershus får et nytt storsykehus til minst 7 milliarder, skjer det ikke stort med vårt planlagte nye storsykehus. Etter 15 år med planlegging, skulle det stå ferdig om fem år! Nå snakkes det tidligst om 2012, og utredningene fortsetter inn i evigheten. Sykepleierforeningen har betimelig nok bedt de politiske partiene fortelle oss om og hvordan de vil bidra til at vi skal få et godt sykehustilbud i framtiden i Østfold. Så langt har bare Senterpartiet svart. Men vi venter på resten av partiene. Og vi venter på forpliktende svar som skal gi konkrete resultater. For det er nettopp i neste stortingsperiode vil det bli avklart om Østfold i fremtiden skal ha et eget sykehus, eller om vi skal fraktes til Oslo når det skjer noe mer alvorlig enn en at vi får en flis i fingeren! For oss som liker tanken på å leve og dø i dette fylket er det vanskelig å finne et viktigere tema foran høstens valg.

Så inntil videre: God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/185323