Strandsoneaction i høstmørket!

Utbygging av strandsonen har blitt en het potet de siste ukene, til tross for at sommeren sluttet tidligere i uka. Mye kunne vært unngått hvis kommunene ble flinkere til å inkludere befolkningen i langt større grad før de tok en beslutning om å regulere et område.

Kampen om strandsonen ble en het potet i valgkampen, og ikke minst nå når virkeligheten har innhentet både velgere og politikere etter valget. I går var utbyggingen av en hyttelandsby på Hankø på sakskartet i kommunestyret i Fredrikstad etter en heseblesende innspurt fra alle parter. At saken har ført til et voldsomt engasjement, langt utenfor fylkets grenser, er ikke så rart.

For regjeringspartiene gikk høyt ut i strandsoneproblematikken ved å kjøpe seg noen meter strandlinje i Oslo da valgresultatet var et faktum. I Vestby driver Arbeiderpartiet fram allemannsretten med hard hånd ved å rive det meste de kommer over. Her i Østfold er problemstillingen litt annerledes. Et område som for lengst er regulert til næringsdrift har vært stridsspørsmål i månedsvis fordi hotellet på Hankø vil bygge sjøbuer. Utbyggingen skal gjøre hotellet mer attraktivt.

Motstanderne har hele tiden påberopt seg allemannsretten i strandsonen, mens utbygger og partiene som er for prosjektet har henvist til den gamle reguleringsplanen At det er politikere som også en gang vedtok reguleringsplanen er ikke blitt debattert.

Men det er i plan- og reguleringsarbeidet folk flest ikke følger godt nok med, og hvor konsekvensene kan bli uante. En innkalling til et informasjonsmøte annonsert i en bortgjemt krok av avisen er ofte alt som forteller om at noe er på gang. Uten åpen debatt går arealplaner og reguleringsplaner som tilfører kommunene næring eller nye boliger folk flest hus forbi. Og det er her, ofte flere år før byggeplaner blir satt ut i livet, kommunene har et demokratisk problem. Og det er her vi innbyggere må følge bedre med. For det er når planene er lagt og vedtatt vi ikke forstår sammenhengene.

Privatpersoner får ofte nei til en drøm om en utedass, et tilbygg på hytta eller en garasje fordi det er for nær en vei, for høyt, for nær naboen eller på annen måte i strid med planverket. Og det er når folk flest ser at bare man bygger mange nok boenheter, stort og voldsomt nok, så får man det meste gjennom, at folk med rette blir sinte som en gjeng med lemen.

Her har vi i mediene også et ansvar for å løfte sakene opp og fram for publikum så tidlig som mulig, og før det blir en konflikt. Det er viktig å få frem skisser og tegninger som arkitekter legger ved når de søker et område regulert. Og her har flere og flere arkitekter fått det for seg at tegningene er et åndsverk og derfor ikke kan trykkes fritt uten samtykke. Noe som understreker at utbyggere ikke alltid har demokratisk sinnelag når de skal bygge noe til glede for seg selv og til forargelse for andre.

Helga står for tur. Neste uke er det sikkert nye bekymringer. Så vi får bruke helga til en tur i det fri! Hvorfor ikke ta turen på flotte stier blant hytter, hotell og skog i strandsonen på Hankø?
God tur!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/408734