Det går så det suser!

Folk jobber raskere enn noen gang! Du får jobb på dagen hvis du for eksempel kan kjøre drosje. Prisene går opp - og det samme gjør alt annet. Det er ikke rart vi helst snakker om været!

Den siste uka har vinden virkelig røsket opp i mye! Trær og elektrisitet har blåst bort og ned, og på toppene i norsk arbeidsliv har det blåst mye og heftig. Og blåsende inn i redaksjonen denne uka kom også en nyhet med ifølge med et dårlig langtidsvarsel: Cicignon skole i Fredrikstad blir 21 prosent dyrere enn planlagt. Det utgjør 46 millioner kroner, og skyldes ifølge kommunen at prisene går i været i byggebransjen. Den voldsomme farten i Norge og Østfold gjør at produsentene ikke klarer å holde følge. Entreprenørene priser jobber og underkapasiteten på arbeidskraft opp, markedskreftenes mekanismer slår inn. Og for å gjøre det enda verre reiser ikke mildværet sin vei, og skogdrift er umulig. Dermed øker prisene på trevarer kraftig, leveransene blir forsinkede og i værmeldingene er det liten trøst å få!

Det er med andre ord heydays i bygningsbransjen hvor det går så fort at de som kan sin Adam Smith vet at økte priser er det eneste som kan bremse oppgangen. Men bremsene er langt fra effektive ennå! Det bygges fortsatt på hver eneste ledige flekk, hastigheten på omsetning av boliger er doblet i deler av Østfold, prisene går opp, opp, opp, og det samme skal lønna, og til slutt renta.

Men selv om fremtiden kan se lys ut foreløpig, er det mørkere skyer i horisonten, ikke minst i offentlig sektor. Planlagte og vedtatte utbygninger på skoler, sykehjem, fengsler og barnehager rundt om i fylket kommer til å få samme skjebne som Cicignon skole. Arbeidskraft blir en enda større mangelvare, prisene øker, og kommunene får strammere økonomi på grunn av høyere låneopptak, og økt rente.

Og det er ikke bare i byggebransjen det er vanskelig. Bare i Sarpsborg og Fredrikstad mangler 100 drosjesjåfører. Som om ikke det er nok, er tidene bedre over kjølen, noe som fører til at de mange svenskene som har jobbet i Østfold drar hjem. Tall fra NAV viser at 30 prosent av bedriftene har brukt utenlandsk arbeidskraft, de fleste fra Sverige. Nå blir de mangelvare. Og nå reiser også mange av de nasjonalitetene som vanligvis har kommet til oss heller til våre naboland. Lønningene øker, prisnivået er lavere, og turen hjem kortere.

Så mye tyder på at vi er på vei ut i hengemyra! Og som med alt som er ubehaglig skyver vi fakta unna så lenge vi kan!

7000 østfoldinger er borte fra jobben hver dag på grunn av sykdom, 3000 er ikke i jobb, og er arbeidsledige. NHO mener det bare finnes en medisin, og den er å få den passive arbeidsstyrken i jobb. De som er syke må bli friske, flere arbeidsledige må ut av køen, og eldre arbeidstakere må stå i jobben!

Mest er det altså å hente på å få folk friske fortere. Og det er som regel ikke de syke det står på. Det står på effektivitet og kapasitet i helsesektoren. Og man kan si mye om de som styrer det norske helsevesen, men en ting er sikkert, og det er at markedsøkonomi neppe er et heftig samtaletema i lunsjpausen!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3665633