Vi er sånn andre mener vi er!

Hvem er vi, hvordan fremstår vi? Dette har vært et gjennomgående tema i nyhetene i NRK Østfold denne uka!

Uansett hvem jeg har møtt denne uka har folk som ikke er fra Fredrikstad tatt meg i hånda og gratulert meg med cupseieren til FFK, som om jeg spilte på laget! Og selv om jeg på ingen måte har jobbet for seieren utover å være med på verdensrekord i busskortesje, gaulet meg litt hes på Ullevål og heiet på Eggen og hans gutter under folkefesten søndag kveld tar jeg uten å blunke i mot gratulasjonene. Fordi Fredrikstad Fotballklubb er en nærmest medfødt del av min identitet som borger av Fredrikstad by! Det er det første folk flest tenker når de tenker på byen - og da er det sånn!

Fordi fotballaget i mange år lå nede, virret også byens fremste med hvem vi skulle være. Så sent som fredag for en uke siden var det tegn som tydet på at vi igjen skulle bli Sykkelbyen, noe som også har vært forsøkt en gang før. Operetterbyen, Miljøbyen, Mediebyen, Seilskutebyen er noen andre merkelapper merkevarebyggere har forsøkt seg på opp i gjennom årene. Selvsagt uten hell! Fordi folk ikke oppfatter byen sånn. Og et positivt image kan også lett forstyrres. Derfor vil noen påstå at Fredrikstad også er Eiendomsskattebyen, og Trafikkaosbyen! Særlig hytteeierne som kommer nedover hver fredag hele sommerhalvåret kan tenke dét!

Denne uka har fylkepolitikerne i Østfold bestemt at de venter med å markedsføre sine planer for en bedre kollektivtrafikk i nedre Glomma, rett og slett fordi de er redd for at bussene ikke kommer frem i snegletrafikken. Et image som bussrutene som sitter fast i Sarpsborg og Fredrikstad er ingen kioskvelter når et nytt tilbud skal lanseres.

Elevene på Malakoff videregående skole i Moss har hatt ei uke som ikke akkurat har ført til at enkelte elever fremstår som empatisk og kjekk ungdom! I det som kan se ut som en planlagt handling skal en elev ha filmet en samtale mellom to elever, som deretter utvikler seg til et brutalt og hensynsløst voldsovergrep. At ingen av de som står og ser på griper inn før en lærer kommer til stedet, og at elevene deretter distribuerer filmen på mobiltelefoner og Internett gjør at man lurer på om de som står bak handlingen har vett nok til å ta videregående utdanning. Og at elevrådet på skolen i stedet for å angripe overgriperne i stedet angriper media for et ensidig negativt fokus gjør heller ikke særlig vei i vellinga. Å angripe media er verken særlig oppfinnsomt eller effektfullt. Fordi folk gjør det hele tiden. Så imaget folk som angriper media ofte får er at de gjør det i stedet for å gå inn i det virkelige problemet.

Hadde elevrådet vært opptatt av sin egen skoles image burde det heller rettet hele sin kritikk mot overgriperne. Dét hadde kanskje hjulpet offeret!

For ingen tror at alle elvene på Malakoff videregåene skole er voldelige. Men når vi stadig hører om voldsepisoder på skoler får etter hvert også det østfoldske skoleverket et image som farligere enn før. For å unngå det må alle skoleledere i praksis vise at det er nulltoleranse for vold. Også rektoren på Malakoff! Det kan bygge tillitt!

Merkevare, image, synet på oss selv og andre. Det er samme hva vi kaller det. For uansett hva vi selv mener om oss selv, hjelper det lite, så lenge andre har en annen oppfatning. Og dét betyr dessverre at hvis jeg synes denne kommentaren både er relevant og bra, er den slett ikke dét hvis du synes det motsatte!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2751068