Evig eies kun et dårlig rykte...

Konflikten i Mysen endte i tragedie for alle involverte, en østfolding i psykisk ubalanse går rundt og skyter folk, Østfolds tidligere stolthet Borregaard gjør hva de kan for å rive ned sitt gode omdømme, bare for å nevne noe av det som skjer rundt ørene på oss. Jeg ønsker meg tilbake til den gang vi bare hadde Raymon-stempelet å slite med!

Jeg har reist mye fram og tilbake til Oslo i jobben de siste par ukene, og det er ikke semifinalekampene til Stjernen eller den sene våren som opptar kollegaer jeg småprater med. Det er selvsagt det tragiske drapet i Mysen, at en østfolding har skutt vilt rundt seg på Kjeller, Borregaard, oljesøl og døde fugler folk helst vil snakke om.

-Er det vill vest nede i Østfold nå?, spør de.

De aller fleste av oss som bor her liker oss godt, og føler oss trygge, men det er dessverre ikke mye hygge vi kan friste med om dagen.

Skuddene utenfor Heggen og Frøland Tingrett i Mysen mandag avsluttet livet til en mann som hadde 26 straffbare forhold å svare for bare i 2005, og som har vært dømt for drap og flere tilfeller av våpenbruk. Frykt skal ha preget livet til mannen og miljøet rundt 36-åringen som mandag ble drapsmann. Den kompliserte bakgrunnen for drapet inneholder blant annet trusler etter et voldelig oppgjør utenfor Station Pub i Mysen i 2003. Den tidligere dørvakta ble dessuten skutt i beinet etter at geværsalver slo gjennom soveromsveggen i september i fjor, og han fryktet for sitt eget og familiens liv.

Om det er snakk om organiserte kriminelle som står tiltalt for Munch-tyverier, frykt for motorsykkelgjenger som Bandidos og Outlaws, voldelige kidnappinger eller torpedoer som innkrever narkogjeld ved å drepe - er det ille nok, kan du være sikker på at det er østfoldinger involvert.

Det at kriminelle får anledning til å ordne opp seg i mellom er en dårlig strategi. At de i tillegg skal få være med på å bygge Østfolds image er en gavepakke for de som gjør kriminalitet til levebrød, mange av disse taperne vil helst ha et så dårlig rykte som mulig for å gjøre jobben lettere for seg selv.

Dersom vi fortsetter å akseptere Østfold som en ny utgave av det Ville Vestens Hole-in-the-wall, er vi alle med på å gi Østfold et rykte som blir vanskeligere å kvitte seg med enn det noe mer uskyldige Raymond-stempelet vi hadde i mange år. Det går nok over tenker vi, det årnær sæ sikkert på østfoldsk vis!

Men jeg, som er pessimistisk anlagt, ser ikke lyst på situasjonen. Hva skjer neste gang?, tenker jeg. Hvor lenge skal Østfold være på elendighetstoppen? Og hva om Borregaard mister kontrollen på noe av det de egentlig produserer, og ikke bare legionellainfisert vann og fyringsolje? Er det sant, det Henning Kvitnes sier så treffende i sangen: Evig eies kun et dårlig rykte!?

I så fall ligger vi dårligere an enn på lenge.

Selv vet jeg en ting sikkert i det helga nærmer seg: Jeg kommer neppe til å prise fredagskvelden med et besøk på Station Pub i Mysen. Det er trolig tryggere hjemme i sofaen foran tv-en, bare vi skygger unna kjøttdeigen! 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/938252