O, jul med din glede?

Hva ønsker du deg til jul? Fred på jorden, og en nedlagt flyplass i Rygge, eller et par nye ski? Mulighetene er mange i et land som går på høygir i måneden før jul. Jeg ønsker meg fred, ikke bare på jorden, men i desember!

Det er en god stund siden det norske Forsvaret har hatt fiender å skremme! Derfor satser det i stedet på å skremme vettet av egne ansatte. Dette er noe de har holdt på med i flere år, og når de ansatte på Rygge og andre steder i Norge endelig begynner å slappe av etter en stor omorganisering, kommer Forsvaret med noen skremmende nyheter igjen, bare for å holde adrenalinet i gang. Julepresanger kan være så mangt, nedleggelsesplanene hvor fem av sju flyplasser skal bort i løpet av et par, tre år i ren Big Brother-stil, er vel ikke den hyggeligste firmagaven jeg har hørt om!

Langt hyggeligere da i Sarpsborg! Jula er en tid på året hvor forskjellene blir klare og vonde for de av oss som ikke kan være med på racet. De aller fattigste må stole på at sosialstøtten skal økes litt i julemåneden, eller på almisser fra oss som har mer.

De fleste slipper å ta stilling til om barna våre skal få gave juleaften. Spørsmålet er heller hvor mange, og om vi har plass til flere leker i huset. Derfor er historien om en anonym gruppe som i år deler ut 400 presanger til barn i Sarpsborg en varm og god tankevekker!

Alle barn fortjener en skikkelig presang til jul, er tanken bak prosjektet som også har fått navnet "Alle barn". Giverne samler gaver fra bekjente og bedrifter. Gaven skal være noe barna kan vise frem på skolen etter juleferien, og si "se hva jeg har fått"! Presangene overrekkes Sosialkontoret, som mener konseptet er fabelaktig. Gavene fordeles fra Sosialkontoret etter alder og kjønn, og foreldrene bestemmer hvem presangene skal være fra. Hvis de velger å si at gaven er fra far eller mor, er det helt greit. Julenissen har flyttet til Sarpsborg, spør du meg!

Som vanlig er det stor forskjell mellom hva kommunene har å tilby sine fattigste. Halden gir bort 900 kroner ekstra til de som ikke har for mye, og er den mest rause kommunen i fylket. Moss er dårligst med sine 400 kroner. Ingen med kjøpekraften i orden tviler på at 400 kroner ikke holder til julepresanger til barna og familien + til julemiddag og kos og hygge. Ingen skal heller pålegge kommunene å være julenisse, men uten hjelp blir jula dessverre året fæleste tid for mange!

Ellers virker det ikke som om pengene sitter langt inne om dagen blant de fleste av oss. Vi jager rundt i handlesenterne, parkeringsplassene er fulle, så vi krasjer med idioten som parkerer feil, vi sloss i køene foran kassene, vi stresser livet av oss for å rekke kakebakst, juletrehogst, rydding av loft og kjeller, deltakelse på juleavslutninger, konserter, gavekjøp, og at julemiddagen er i orden! Vi velger den mest masete tida på året til å treffe alle vi kjenner, til å vaske i kroker vi selv aldri besøker, alt fordi kravene om en vellykket jul inkluderer tradisjoner beregnet på en tid da vi hadde tid. Bare det at jeg nå minner deg om at det bare er en uke til lille julaften i dag, gjør at du trolig blir stresset.

Spørsmålet er om du har truffet noen som synes desember er en hyggelig måned før den 25?
Ha en avslappet og god helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/498463