Frekke eller talentløse?

Julestemningen lar vente på seg, med fuglekvitter til langt på natt, og høstvær utenfor stuevinduet. Men siden julestemningen ofte kommer når nysnøen laver ned og kulda setter inn, er det kanskje like greit å slippe den. I alle fall når vi her i Østfold har lokale strømleverandører som ikke er det spor interessert i kundene sine!

Dersom det hadde vært kuldegrader og regnet de siste ukene hadde kommet som snø hadde vi fått to meter bare den siste måneden, sa meteorologen på morgensendinga vår denne uka. Det hadde jo vært en utfordring for de av oss som måker snø manuelt, men kulde hadde også betydd at vi med våre lokale strømleverandørers moralsyn ikke hadde hatt penger igjen til særlig annet enn kilowatt når julefreden senker seg om ei drøy ukes tid.

Som vanlig når vannet fosser gjennom turbinene i voldsom fart, og magasinene fylles opp, har kraftleverandørene dårlige unnskyldninger på lager for å skåne oss kunder fra belastningen ved å betale lavere priser.

Forrige gang prisene falt som stein, og magasinene fylte seg våknet jeg til en informasjonssjef i kraftbransjen som på spørsmålet om hvorfor prisen ikke sank når det var vann nok, svarte at sånn var det bare. Den gang ble jeg provosert, men i ettertid har jeg tenkt at det kanskje er like greit at kraftleverandørene sier det som det er. Det er bare sånn at når fortjenestemarginene er høye havner overskudd ingen annen bransje i Norge kan drømme om i eiernes lommer, og når marginene visstnok er lave, er overskuddene ikke særlig mindre. Det eneste som er konstant er at kundene må ta hele ansvaret for både tap og fortjeneste, uten konsekvenser for leverandøren. Dette er rammebetingelser ingen andre bransjer i landet kan hygge seg med!

Fortum Markets er Østfolds største strømleverandør, og vil ikke gi kundene glede av de lave strømprisene fordi de må dekke inn tapet fra tidligere i sommer. Mens prisen andre må betale nå ligger rundt 37 øre må Fortum-kunder betale rundt 60, og de som har Fredrikstad EnergiSalg må betale 67 øre kilowatt timen for såkalt variabel kraft i november.

Ingen kraftprodusenter i Østfold ligger blant landets 10 rimeligste i øyeblikket. Årsaken til dette er enten at de østfoldske kraftleverandørene er mer talentløse enn de andre i bransjen, eller at de er frekkere. I går lå spotprisen på kraft på mellom 1 og 2 øre til forbruker, men spotavtaler inngår selvsagt ingen av østfoldleverandørene, trolig fordi fortjenestemarginene er for små!

Den eneste gleden vi kunne hatt av møkkaværet de siste ukene er lavere strømpris, men fortjenesten får selskapene, og like ofte kommunene som har store eierposter i kraftselskapene. Som i Trøgstad Elverk, som er eiet med 51 prosent av kommunen. Der får kommunen inntektene, og brukerne må betale en fastpris på 10.000 kroner i året, landets 3. høyeste pris!

Og selv om det meste er usikkert her i livet, kan du være sikker på en ting: Når kulda setter inn over jul, vil prisen på strøm øke igjen! Fordi sånn er det bare!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3116434