Rottelort i kebaben!

Har du vært ute og spist middag med rottelort på byen, og sittet på potta siden? Det kan være ren flaks at du er oppe og går, skal vi tro Mattilsynets resultater av en restaurantrazzia forrige uke.

Meningene om det vi pressefolk presterer er like mange som det er folk. Felles for de fleste meningene er at de naturlig nok er basert på følelser og ikke faglige fakta. Det er viktig at enkeltmennesker forteller oss i pressen om sine reaksjoner, det er med på å holde den faglige debatten i gang, og gjør at vi må skjerpe oss.. Det er slett ikke alltid at vi gjør ting riktig heller, noen ganger vurderer dessverre vi feil.

Men menneskers kritikk av mediene er ofte basert på en vurdering av at journalister ikke tenker, at alt det vi gjør nærmest er gjort i blodtåka, i tankeløshet og uten vurderinger.

Når så NRK Østfold har valgt å unnlate å identifisere både gjerningsmann og offer etter dobbeltdrapene i Fredrikstad forrige helg er ikke det fordi vi ikke vet navnene på de involverte. Og da vi mandag la ut en fullstendig rapport etter razziaen blant Østfolds mange tvilsomme etablissementer, er det ikke gjort fordi vi tilfeldigvis fikk tak i rapporten.

Så er hva er da forskjellen på en morder og en restaurantør i en presseetisk vurdering?

Når det gjelder det grusomme dobbeltdrapet i Fredrikstad, identifiserte vi ikke fordi vi som hovedregel aldri identifiserer antatte drapsmenn før de er dømt. I denne spesifikke saken vurderte vi dessuten at drapsmannen antagelig er bak lås og slå, og det var ingen spesiell grunn til at Hvermansen skulle ha krav på å vite hvem mannen er. Vi har heller ikke identifisert ofrene, av hensyn til ofrenes etterlatte, og fordi en slik identifisering gjør det lettere å finne ut hvem som er den antatte gjerningsmannen.

Andre medier valgte å identifisere, og det er deres valg. Hver redaksjon må selv bestemme og på selvstendig grunnlag vurdere hva som skal publiseres.

Er det da verre å servere en kebab hvor det er stor sjanse for at bakterieinnholdet er usunt, enn å myrde noen? Det moralsk riktige svaret er for de fleste selvsagt nei!

Så hvorfor kan du på nrk.no/ostfold lese at Miami Pizza i Fredrikstad og Viva Napoli i Sarpsborg måtte stenge på grunn av dårlig mathygiene etter at Mattilsynet, Trygdevesenet og Skattesjefen i Østfold i helga gikk til aksjon mot 25 serveringssteder i fylket?

Svaret er at vi mener at du har krav på å vite om hvilke steder du bør skygge unna! Vår omtale kan selvsagt føre til at stedene går konkurs. Det vet vi også! Og vi vil til tross for dette at du skal vite at det på mange andre restauranter i Østfold er dårlig stelt med hygienen. Avføring fra gnagere, spor etter kakerlakker, antatt smuglerkjøtt, mangel på en vask hvor kokken kan vaske hendene! Dette er sannheten om spisesteder som driver lettvint for å ha høyest mulig fortjeneste!

Av samme grunn er det godt å vite at det blant de 25 var det hele fire spisesteder du kan gå uten å risikere diaré i førjulsstria. De fire som hadde alt i orden er Sus og Dus i Fredrikstad, As-Hanakta i Sarpsborg, Kanalen Restaurantdrift og Shalimar Restaurant i Moss. Det kan jo være greit at du vet det også. Synes vi! God apetitt, og god helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/486940