Radiohistorien er GULL verdt!

En merkelig uke i Norsk Rikskringkasting er over. Fredag la statsbudsjettet rammene for vår drift for neste år, mandag sa kringkastingssjef John G. Bernander opp, og i går presenterte NRK to nye radiokanaler, NRK Barn og NRK Gull. Jeg ser på framsiden av GULL-medaljen...

I en stor bedrift som NRK er det mange avdelinger, flere divisjoner og så mange mennesker at alle ikke kan kjenne alle. Det blir til at du holder deg i den delen av gården hvor du kjenner de fleste - stort sett. Men noen ganger skjer det ting som egentlig ikke skal skje i en bedrift hvor organisasjonskartet er klart og tydelig.

Arkivet skal egentlig drive med arkiv, distriktskontorene med distrikt. Men for drøye to år siden ble en idé plantet på tvers av de stort sett tette skottene mellom divisjonene, og vi fant ut at en liten avdeling her ute i provinsen og NRKs kanskje viktigste avdeling, den som vokter Norges historie - NRKs arkivavdeling - hadde stor glede av å snakke sammen.

Mange tanker, møter og arbeidstimer er tilbakelagt, og i går var det premiere på NRK Gull, en av to nye radiokanaler som i en måned fremover skal prøvekjøres! En ny stor dag i NRKs historie.

NRK Gull sender klassiske underholdningsprogram fra Store Studio, prisbelønnede dokumentarer, folkekjære programledere, dramatisk radioteater, store norske stemmer fra kultur, politikk og sport, flere generasjoners opplevelsesradio fra inn- og utland, og ikke minst de siste 70 års samfunnsdebatt i forskjellige former. Den største jobben, og de aller fleste programmene produseres av flinke medarbeidere med tilknytning til NRKs arkivavdeling på Marienlyst og rundt om i landet.

Men NRK Gull gir også nytt liv til gamle programmer i ønskeprogrammet "Gyldne gjenhør". Her har lytterne en unik mulighet til å få sine radiofavoritter på lufta, og dette programmet produserer vi her i huset! I studio 2 i NRK Østfold har Ole-Martin Nilsson og Halvor Haugen flyttet inn, og med direkte tilgang til honningkrukka gjennom fremtidens nettverkskabler hentes skattene fra fortida og bringes ut til folket. Og selv om teknikken og den digitale tidsalder er det som gjør et slikt samarbeide mulig, er selve magien å finne i innholdet!

Familien Glum! Alf Prøysen, God aften, mitt navn er Cox", Erik Bye, Kjell Aukrust, Richard Herrmann, 20 spørsmål med Rolf Kirkvaag, Bjørge Lillelien, Leif "Smokerings" Anderson. Dette er bare noen navn og programtitler som i en tidsmaskin bringer meg tilbake i min egen historie, og tilbake i rare situasjoner. Jeg husker for eksempel stemningen, og spenningen da jeg lå og hørte på "Krake søker Make" med Gunnar Hauan under dyna. De voksne i huset trodde jeg sov, men Hauan holdt meg våken.

Og slik er det for de fleste av oss, radioen og bildene den har laget kommer tilbake når vi får et nytt gjenhør, og skuffene der inne i hjernebarken åpnes igjen!

Så hvorfor får ikke alle høre dette i FM? Rett og slett fordi FM-nettet er sprengt, det er ikke plass til to nye riksdekkende kanaler i den gamle analoge verden. I den digitale radioverdenen er det plass, og det er derfor du kan høre NRK Gull i DAB. Eller i nettradio på nettsiden nrk.no/gull! Prøv, så skal jeg love deg at du blir hektet! Og hvorfor bare en måned? Fordi fremtiden er usikker, akkurat som fortiden, men vi håper det skal bli starten på noe varig!

Så er spørsmålet: Var alt så mye bedre før, den gang det meste ble sendt i mono? Etter gårsdagens premiesendinger kan jeg uten et snev av objektivitet si at det i alle fall var så bra at jeg lengter tilbake til radiostundene under dyna på gutterommet. Men det kan jo like godt være et alvorlig aldersdomstegn!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2328634