Parkeringskaos i Gamlebyen

Ett nytt år skal være preget av blanke ark, fremtidshåp og gode forsetter. Men slike tidlige dager i januar kan få helt annet innhold, hvis det å finne en parkeringsplass en tidlig morgen i januar blir den nye kampen for tilværelsen.

Året begynte så fint. Jeg hadde besluttet at jeg både skal bli lettere på badevekta, lettere til sinns og lettere å snakke med. Men de første arbeidsdagene i det på mange måter lysere året 2007 ble preget av sand i maskineriet. For som vi avsluttet fjoråret, startet vi som jobber her i NRK Østfold det nye med å parkere på NRKs egne parkeringsplasser her i Gamlebyen. Men ut på dagen fikk vi jammen klistret en rød lapp på bilvinduet alle mann, med beskjed om å pelle oss vekk. Der stod det at vi ikke lenger kunne parkere på NRKs parkeringsplasser i Gamlebyen på grunn av bydelens nye parkeringsregler. Og når vi så oss om var jammen skiltene som fortalte omgivelsene om parkeringsplassene vekk de også.

Vi har fått med oss at det skjer mye på trafikkfronten i Nordens best bevarte festningsby. Ikke fordi vi er informert i brevs form av vertsbyen selv, men ved å lese byens to aviser. At vi alle fra 1. januar skulle måtte gå på jobb, og dessuten rykke ut på oppdrag til fots var likevel en ny oppdagelse. Hvordan man for eksempel kommer seg til Råde når det brenner i tre trygdeleiligheter med 100 kilo utstyr og folk uten bil blir en heftig utfordring.

Det å drive næring i en by som både er gammel, men samtidig skal være tilpasset det moderne liv er ikke lett, og vi har respekt for byens skjørhet og historie. Derfor har vi NRK Østfold egen parkeringskjeller for flesteparten av våre tjenestebiler. Fordi vi har ansatte fra hele fylket, og få starter dagene med å gå fra Askim, Halden eller Moss til Fredrikstad, har våre 46 medarbeidere også et daglig parkeringsbehov. Dette løste Fredrikstad kommune for mange år tilbake ved å legge til rette for Gamlebyens største arbeidsgiver ved at vi fikk disponere en håndfull parkeringsplasser, det hele skiltet og i skjønneste orden. Da Forsvaret flyttet ut, fikk vi dessuten leie parkeringsplasser, slik at vi totalt har hatt det vi trenger, hvis noen av oss tar på seg gåskoa eller sykler hver dag.

Men med Fredrikstad kommunes ekspansive planer for å kvitte seg med privatbilismen slik vi alle kjenner den, blir nyttårforsettene med ett blodig alvor. Og nyttårsforsetter er jo som kjent noe vi aldri holder.

Hjemme i gata kan jeg ikke parkere på dagtid, for der parkerer biler fra andre steder i byen når jeg er på jobb. I byen kan jeg ikke parkere, der er flertallet av plassene blitt høyblokker, de andre er blitt så dyre at det ikke lar seg løse med en lønn fra Kringkastningen, og nå er det altså også slutt på parkeringsplass når en er på jobben. Med andre ord er Mediebyen Fredrikstad, som den ønsker å kalle seg, stedet hvor det å ha bil i praksis er blitt umulig. Jeg må understreke at jeg på ingen måte forventer at NRK blir særbehandlet i forhold til andre næringsdrivende, men jeg har vært så dum å innbille meg at byen som i festtaler forteller oss og andre at det er fint at vi er her, i alle fall tar en telefon når de fjerner samtlige parkeringsplasser vi har hatt tilgang til i årevis. Men sånt er sikkert for mye forlangt. Det er jo folkeskikk, og hvem eier vel den slags i det herrens år 2007? Så spørsmålet blir til slutt hva man skal med bil i 2007 i Miljøbyen Fredrikstad?

For vi er jo lovet at bussene skal komme og gå i overflod, syklene skal ut i gatene i 1000-tall, alt for at det i det hele tatt skal være mulig for en engere krets å bruke bilen! Det geniale er at da er det jo heller ikke noe problem for oss vanlige dødelige at veiene ikke blir saltet når det er glatt, slik vi ble lovet den gang vi alle ble bedt om å gå over til piggfrie dekk, og nyttårsforsettet om å gå mer blir automatisk innfridd.

Og jeg som har trodde vi ikke hadde visjonære og handlingskraftige politikere. Jeg ber på det mest ydmyke om unnskyldning! God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3525626