Forball for alle penga!

Diskusjonen om hvor tett lokalmediene skal følge FFK og Sandefjord foran helgas cupfinale faller sammen med den nye mediehverdagen, hvor de mediene som ikke er lokale nok, og som ikke tar hensyn nok til hva folk er opptatt av, trolig vil tape i konkurransen om nye brukere!

Østfold mot Vestfold! Fredrikstad Fotballklubb mot Sandefjord Fotball! Det snakkes om cupfinalen på gatehjørner i hele Vestfold, og i alle fall i deler av Østfold. Og jeg må bruke anledningen til å snakke fotball jeg også! Og litt journalistikk!

De siste dagene har jeg vært i USA for studere nye trender i amerikansk journalistikk, og særlig forholdet mellom brukere og mediene, et felt amerikanerne vet mye mer om enn oss. Og respekterte mediefolk og professorer ved anerkjente amerikanske universiteter som jeg møtte, har alle samme utgangspunkt: De mediene som ikke tar hensyn til hva folk er opptatte av i sine journalistiske produkter, kommer til å dø! Dette er konklusjonen etter nærmere 15 års erfaring med det de kaller civic journalism i USA.

Derfor var da også alle de store mediene under denne ukas valgthriller spekket med brukernes egne meninger om valget, og om valgutfallet. I avisspalter, i blogger på medienes nettsider, og direkte i de store nasjonale tv-selskapenes dekning var brukerne godt representert!

Jeg klarer meg ikke mange timene uten siste nytt fra Østfold, så jeg var stadig innom nettsidene våre.

En av sakene jeg bet meg merke i, var utspillet fra fagmedarbeider Gunnar Bodahl Johansen ved Institutt for Journalistikk, som påpekte at lokale medier må ha kritisk distanse til kildene, og tok utgangspunkt i at Sandefjords Blad og Fredriksstad Blad foran cupfinalen i morgen lager patriotiske cupfinalebilag. I Sandefjord har til og med nyhetsredaktøren tatt på seg drakta til fotballklubben. Og i overført betydning er det vi gjør alle mann, når vi i mediene bruker lokalpatriotismen som et middel for å skape identitet. Vi tar på oss drakta, og spiller på lag. De amerikanske professorene jeg har snakket med mener de to avisene gjør det eneste rette!

Men det betyr ikke at Gunnar Bodahl Johansen har feil! For når Fredriksstad Blad, og sikkert vi her i NRK Østfold også, kan angripes for at vi er for servile ovenfor fotballklubben som betyr så mye for folk, er det fordi vi ikke går kritisk nok til verks.

Det er mye å kikke på i driften av norske fotballklubber, også i FFK, men vi snakker helst om antall mål. Selv om vi denne sesongen burde sett mer på årsakene til mangelen på mål. Men hvis vi snakker for mye om mangelen på mål, kommer lytterne og leserne på banen, og klager på at vi er for negative, at vi må hjelpe klubben frem! Og det er her vi må vise hva vi er i stand til å tenke to tanker samtidig. Men det får bli neste sesong. For nå er det cupfinale for alle penga! Og der kan som kjent allting skje!

God helg - også til dere som ikke er fotballinteresserte!Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2657829