Ikke til å tro!

Jeg kjenner personlig flere mennesker som er fanger i helsevesenets saktegående maskineri. Til felles har alle disse personene at de ikke har en avklart diagnose som et hjerteinfarkt, et benbrudd eller akutte sykdommer som er lettere å diagnostisere. Derfor har de havnet i runddansen mellom spesialister i Sykehuset Østfold, og fastlegen, som ikke har kompetanse eller ansvar for å utrede vanskelige diagnoser. Slik går dagene, ukene og årene hvis du er syk i Norge i dag. Slik renner sykepengene til statsråd Hansen ut i sanden. Og slik øker lidelsene til de som så uheldige å være inne i kverna.

Det nærmeste du kan komme Don Quijote av la Manchas kamp mot vindmøllene i dette landet, er ventingen på en spesialistavklaring i det offentlige helsevesen. Først venter du på at fastlegen skal få tid til deg. Så på at fastlegen etter nøye vurdering får deg inn hos en spesialist, som før han eller hun kan se videre på saken krever MR, CT, EKG, blodprøver og andre grunnleggende undersøkelser med spennende forkortelser. Så går tiden!

I øyeblikket er for eksempel ventiden på en MR-undersøkelse ved Sykehuset Østfold 10 uker. Før dette skal du få time hos spesialisten, ofte om noen måneder. Deretter skal spesialisten få tid til å kikke på resultatene, før en liten prat med pasienten om den spesielle delen spesialisten er spesialist på, før pasienten igjen kanskje slynges ut i det ytre rom i noen måneder til. Dette skjer fordi spesialisten på en liten del av kroppen din ikke fant feilen, og fordi ingen har tenkt på at pasienten er et helt menneske, og ikke et objekt satt sammen av en mengde spesialiteter! Og spesialister er sjelden også spesialister på å kommunisere med spesialister på andre deler av kroppen vår. Det er visst ikke deres bord!

Dette kunne Bjarne Håkon Hansen fått regjeringskollegane og helseforetakene til å gjøre noe med, hvis det viktigste denne uka er å spare statens stadig økende utgifter på langtidssyke arbeidstakere! Forslaget om å lempe sykelønnskostnadene over på andre enn staten er ingen nyhet, men fremmet flere ganger tidligere - av Bondevik-regjeringa. Og av forrige Ap-regjering. Fordi de syke koster for samfunnet for mye.

Og vi vet alle at det er pengene, hele 2,5 milliarder kroner denne gangen, Hansen og regjeringskollegaene hans egentlig er ute etter, ikke arbeidsmiljøet i bedriftene. De pengene kan sikkert også finnes hvis den godeste Hanen tar tak i de virkelige utfordringene knyttet til sykelønnsordningen, hvor en av de største er at ingen som er syke egentlig har tid eller helse til å danse spesialistdansen.

Men sånt tar det nok litt for lang tid å utrede! Pengene statsråd Hansen skal spare i sykelønn skal tross alt brukes på veier og andre valgløfter i statsbudsjettet som kommer om få uker.

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1994862