Jeg ønsker meg service til jul!

I verdens beste land å bo i, mangler de fleste av oss ingenting, bortsett fra serviceinnstiling! Skal vi få tak i folk som vil yte nordmenn service må vi stort sett importere arbeidskraft fra andre land. Vi er rett og slett blitt så mette at vi ikke gidder å løfte en finger for at andre skal få en hyggeligere hverdag. 

I de kommende ukene skal vi østfoldinger visstnok handle julegaver for to milliarder kroner. Da er det rart at vi i et land hvor bunnlinja i regnskapene snart erstatter juleevangeliet ikke forstår at service kan lønne seg. Men service er blitt en sjelden blomst, og når du først får den, så svimer du nesten av!

Jeg er sikkert bare nostagilsk, men husker fra min egen barndom at service var et konkurransefortrinn som gjorde inntrykk. Vi fylte bensin på stasjoner hvor innehaveren smilte, og vasket vinduet mens tanken ble fylt. Utviklingen har gått videre, og det finnes da fortsatt hyggelige bensinforhandlere, men i dagens Østfold hadde jeg trodd noen ville stjele bilen hvis de hadde tatt på panseret.

Automater har på grunn av høye lønnsutgifter og strammere krav til effektivitet overtatt mange funksjoner i samfunnet, og jeg foretrekker automater uten humør, fremfor mennesker som yter meg dårlig service.

Noen steder må vi fortsatt ta til takke med folk! For eksempel på restauranter. Før var servitører utdannede mennesker som skjønte at god service førte til økt salg, og mer tips. De finnes fortsatt, men de er mangelvare, og må importeres fra Sverige, hvor de er litt bedre oppdratt. Ellers virker det nesten som om hvem som helst kan få seg en servitørjobb, bare de kan gå, og helst se på alt annet enn kundene.

I land der servitører har provisjon og tips som næringsgrunnlag er merkelig nok servicen fortsatt upåklagelig. Hva kan det komme

av mon tro?

Får du tak i en drosjesjåfør som går ut av bilen og åpner bagasjelokket, lurer du på om du ser riktig. Men legg merke til at det helst skjer med eldre biler hvor bagasjelokket ikke kan åpnes automatisk inne i bilen!

Nå i julestresset skal de fleste av oss ut for å handle julepresanger. Pene pakker er en hyggeligere gave enn en hjemmepakket gave, i alle fall de jeg pakker. Og mens ekspeditørene før spurte kunden om de ønsket gaven innpakket, ser de fleste rart på deg og peker på pakkedisken hvis du er så dum og spør! Og aller best liker jeg de stedene hvor to ekspeditører står og snakker sammen om private ting mens du selv må stå og vente en stund, før de kanskje nedverdiger seg til å spørre hva du vil, før de snakker videre sammen, samtidig som de ekspederer deg. Tygger de tyggegummi i tillegg blir det hele en gledens stund. Det er til å slå hjulet av. Da er det et paradoks at de som trolig leverer landets beste service i dag er Vinmonopolet! De ansatte foreslår varer, de smiler, de er kunnskapsrike og hyggelige, og de legger varene dine i posen, og ønsker deg en fortsatt hyggelig dag. Og vi snakker om en statseid butikkjede!

Jeg har lenge visst at folk kan bli glade av å drikke varene Vinmonpolet selger, men jeg aldri tenkt at man også kan bli glade og hyggelig av å selge vin og sprit! Det er sterkt!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3031758