Verden står ikke til påske!

Vi har alle en jobb å gjøre! Fotballspillerne i toppseriene skal på jobb denne helga. Flyvertene i SAS Braathens skulle vært det, og politikerne i Rygge har tatt på seg en jobb de egentlig ikke har! Jeg har jobbet ut denne fredagskommentaren...

Som vanlig helga før avspark for eliteserien og 1. divisjon i fotball kunne jeg snakket mye om dét. For eksempel kunne jeg med stor tyngde påstått at både FFK og Moss garantert havner et sted mellom toppen og bunnen av tabellen. Men det har jo allerede en mengde eksperter med langt større fotballfaglig tyngde enn meg allerede sagt.

I stedet skal jeg denne fredagen ta for meg et populært verktøy. Jeg tenker på spaden. For graves det ikke i snøen på en fotballstadion i nærheten, er det mange som merkelig nok foretrekker å grave sine egen grav.

I hele går var jeg - som så ofte ellers - glad for at jeg bor i Østfold. Ironisk nok var jeg på Hurumlandet, der hovedflyplassen en gang skulle ligge, og innhyllet i tåke var det den akutte mangelen på flyverter som preget samtalen med kollegaer fra hele landet. To kollegaer hadde valgt feil flyselskap. De måtte leie biler og kjøre 50 mil fordi de ville hjem før påsken er over. Ingen av de jeg var sammen med sa et eneste pent ord om SAS Braathens.

Politikere som jobber med utvikling av kommunene de styrer, er også interesserte i spader og sorte hull i bakken. Siden det ofte dreier seg om byggesaker er det kanskje ikke så rart. I Rygge for eksempel, er noen politikere så ivrige at de glemmer hva politikernes oppdrag egentlig går ut på. Mot at Råde Graveservice legger ca. fem millioner kroner i tilførselsveier og rundkjøringer, får firmaet lov til å bygge ut et tomteområde i Rygge kommune. Det mener firmaet det har en avtale om FØR saken har vært innom kommunens administrasjon. Gruppelederne i Høyre, KrF og Fremskrittspartiet har på egenhånd fremforhandlet avtalen, og de sier til og med at de er inspirert av den rødgrønne regjeringens handlemåte da de kjøpte en strandtomt sammen etter valget. Vi forstår godt at rådmannen er opprørt, selv om gruppelederne sikkert ikke gjør det. For blir dette kutyme blir det lite å gjøre på administrasjonen som egentlig har ansvaret for en faglig behandling av byggesaker. Ordføreren i Rygge ble, etter at saken kom fram i lyset, krystallklar på at det ikke foreligger en avtale, mens entreprenøren er like sikker på at han har en avtale.

De fortjener neppe trøst, men de tre gruppelederne i Rygge kan trøste seg med at de ikke er alene om å jobbe utradisjonelt.

Med arkitekter og konsulenter som har armer og bein langt inn i kommunestyrene og i kommunenes plan- og bygningsavdelinger, får utbyggerne det som de vil uten særlig støy i det offentlige rom. De som stritter i mot; naboer og allmennheten ellers får ikke innsyn i planene før alt i realiteten er vedtatt.

Taperne blir til syvende og sist deg og meg fordi vi mister en demokratisk rett vi har til en åpen og lik behandling. Vi lever i et land hvor det å slå en rundkjøring i bordet ideelt sett ikke skal ha noen betydning i det hele tatt. Men verden står ikke alltid til påske.

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1066753