Engasjert? I alle fall i teorien...

Engasjementet er stort i Halden om dagen. Mange har tanker om den nye lyssettingen av Fredriksten Festning, noen mener den er forferdelig, andre mener den er fin. Diskusjonen går høyt.
Engasjement kan også være noe helt annet! Det kan være å bry seg nok til at man gjør noe for andre. Engasjement er glimrende, men det er tungt å få løftet legemet ut av sofaen...

Siden kulda satte inn i romjula har jeg fra stuevinduet fulgt med gode naboer som sprøyter skøytebane til ungene i gata med stort engasjement. De er jammen flinke har jeg tenkt, og studert brannslangens stråle over gressløkka inntil den ble is. Når isen nesten var fullendt, kom det snø i bøtter og spann, og der kom jammen en nabo til med snømåke og tok til å måke hele isen. Time etter time. Dag etter dag. Han er jammen en harding, tenkte jeg. Jeg sa det til og med høyt, før jeg gikk ut og måket trappa. Sånn har det gått en stund nå, og følelsen av å være usolidarisk har økt dag for dag. Onsdag kveld var det på med skøytene på barna, og siden det hadde kommet en centimeter snø gikk jeg til og måket isen litt jeg også, sammen med sjefsmåkeren i gata. Nå er jeg jammen flink, tenkte jeg, etter en snau halvtimes innsats!

Men sånne som meg blir det et flott nærmiljø! Så gikk jeg fornøyd inn og drakk kakao med krem, etter å ha skummet fløten av andres harde dugnadsarbeide. Litt etter kom naboene og sprøytet isen igjen for n-te gang. Teamwork, tenkte jeg!

Denne uka har kollega Fredriksstad Blad fortalt historien om Herjôlfur Johannson som har tatt initiativet til en ungdomsklubb på Selbak. Johannson har skrevet brev og bedt 1000 foreldre om engasjement, uten å få noe hjelp. Torsdag løsnet det litt, etter avisoppslaget, og noen meldte seg til innsats. Men mange ga også klart uttrykk, når avisa spurte, om at dagene ikke strekker til. Tidsklemma blir for hard. Vi er travle med å kjøre ungene til aktiviteter, og er glade for at andre engasjerer seg. De er jammen engasjerte, tenker vi!

I disse dager går folk fra hele Østfold på skiløyper laget av frivillige i klubber og foreninger. Kunstsnø er lagt i Mysen, i Tistedalen og i Trøsken, og folk går på ski med stor glede. Store og små er vi ute i løypene, og med tre skistjerner fra Østfold med Torino i siktet er det mange som kan tenke seg å være en Svartedal, Skofterud eller Hattestad. Andres engasjement skaper drømmer, og noen ganger også stjerner!

Og når debatten går varm om det er fint lys på Fredriksten Festning, eller om det rett og slett er en skandale, så har prosjektlederen selvsagt rett når han er klar på at det ville vært mye verre hvis debatten uteble. For det at vi mener noe, kommer av at vi bryr oss! Og det er selvsagt bedre å engasjere seg i noe, enn å være likegyldig.

Men hvor mange er som meg? Engasjerte i teorien? Det er tross alt ganske deilig i sofakroken, og det er mye fint på NRK1!

I helga skal jeg forbruke kunstsnø i Trøsken, som andre har lagt, jeg skal sikkert ta med ungene på skøyter, jeg skal på juletrefest engasjerte medarbeidere har stelt i stand på dugnad her i NRK Østfold. Men neste år skal jeg helt sikkert melde meg i skøyteiskomiteen i Velforeningen der jeg bor. Det er sikkert svinekaldt og vått og vemmelig å sprøyte vann når det er kuldegrader. Men neste år er jeg klar! Tror jeg. God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/567543