Irriterende informasjonsgrøt

Alle nyhetsredaksjoner med respekt for seg selv satser hardt på nettjournalistikk. Håpet er å treffe nye målgrupper, og særlig unge lesere. Men de som vokser opp i dag vil ikke nøye seg med å lese, de vil forme innholdet selv også, på blogger som denne. Det byr på mange utfordringer for mediene.

Drep meg herre, men ikke med grøt!, er en klassisk setning fra vikingtiden. Den islandske skalden Snegle-Halle måtte spise mer grøt enn han orket, som straff for å ha spottet kongen. I våre dager serveres vi mengder av informasjonsgrøt uansett hvor vi snur oss, uten at det fører til annet enn stigende irritasjon. Mindre enn ti år etter at Internett ble introdusert for folk flest, ser vi en fremtid vi vet lite om. Det eneste vi vet, er at utviklingen går raskere enn vi kan forutsi.

For et par uker siden var jeg på et seminar i Danmark, hvor lederen av tenketanken "The Media Center" i USA var tilstede. Det forskes på medietrender, og der fikk vi vite at vi har fått en ny generasjon. De kalles "Generation C". C står for content, eller innhold, og denne innholdsgenerasjonen vil sette grå hår i hodet på alle som publiserer journalistiske produkter i årene som kommer. Den nøyer seg nemlig ikke med å lese og motta informasjon, den skal selv være med å forme innholdet.


Amerikaneren var rimelig klar i sin tale: De som ikke forstår innholdsgenerasjonens behov, vil bukke under i konkurransen. For en middelaldrende redaktør er det lett å tenke sitt om slike spådommer. For så langt har den oppvoksende generasjonen tilført lite nytt utover SMS-ordene koz og klemz, og tirader av intetsigende dialoger på chattesider og fjernsynsapparatet. Men inne i mellom skjer det ting som gjør at en fatter håp.


De siste par ukene har vi blant annet registrert et skoleopprør i Sarpsborg, hvor innholdsgenerasjonen har hatt full regi. Hvis de har oppført seg som generasjonen skal, har de brukt tekstmeldinger og chattesider for å mobilisere styrkene, og de har et ønske utover det å bli sett. De ønsker at budskapet skal høres, og tas alvorlig. Med andre ord de er ganske lik tidligere generasjoner, det er bare innpakningen som kan forvirre. Nå ble ikke 10. klassingene fra Kruseløkka som demonstrerte mot budsjettkuttene hørt i særlig grad. Ordfører Jan Engsmyr gjorde til og med et poeng ut av at det bare var elever fra èn skole som demonstrerte, og at de derfor underforstått ikke hadde ryggdekning fra andre skoleungdommer. Men her bør Engsmyr og alle andre like godt innstille seg på at hver enkelt stemme vil kreve å bli hørt. Ny teknologi basert på mobiltelefoni vil sette mediene på prøve fordi innholdsleverandørene vil ha mobile verktøy, meningene kommer umiddelbart, og innholdsgenerasjonen vil kreve svar!


En ny generasjon av historiefortellere marsjerer allerede i utakt, og vi som ikke følger helt med vil ha problemer med å forstå hva som skjer. Mens min generasjon låste dagboka, gjemte nøkkelen og boka unna alt og alle, legger dagens unge tankene sine ut på blogger. Så skal du følge med hva den oppvoksende slekt tenker på, er det bare å logge seg på. Grøten får du servert uansett.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/462170