Farlige dyr!

Redaktørinstituttet har vært i vinden den siste uka. Publisering av karikaturtegninger av Muhammed har satt sitt preg på nyhetsbildet, og alt på grunn av en redaksjonell avgjørelse. Jeg holder meg langt unna Muhammed, og vil helst ikke rope ulv, ulv heller. Sånt blir det garantert bare bråk av!

Det å være redaktør er for det meste en bra tilværelse. Og når man er redaktør i Østfold, i et hjørne av verden hvor vi har det bedre enn de fleste, er det også en ganske ufarlig jobb. Når publisering av karikaturtegninger av Muhammed fører til trusler om død, terror og krig, er det greit for en distriktsredaktør å forholde seg ganske rolig.

Så i dager som denne får man være glad for at nyhetene dreier seg om de kjente sakene som vi alltid kommer tilbake til. Sykehusbygging og tilsynssaker ved Sykehuset Østfold har jo preget nyhetsbildet den siste uka - som vanlig. Det er også mye konfliktstoff i en ny debatt om lokaldemokratiet og strandsonen. Men det skjer ting i Østfold skoger denne uka som igjen gjør livet litt farligere enn i forrige uke. Det er nemlig gjort vedtak om at det ikke skal jaktes på ulver i Østfold, og det er gitt klarsignal for at jegere onsdag denne uka kunne dra ut i skogene og jakte på inntil fem gauper. Og NRK Østfold har omtalt dette flere ganger den siste uka. Det er ofte nok.

I mitt virke som journalist og redaktør har jeg mottatt trusler om at jeg skal forvaltes - som det så pent heter - fire ganger. Det har aldri skjedd i forbindelse med omtale av religioner. Dét kan selvsagt ha bakgrunn i feighet når det gjelder å utfordre ytringsfriheten.

Men alle de fire gangene jeg hittil har fått mindre overveide drapstrusler kan knyttes til dyr. Første gang, en søndag i 1980 var det fordi jeg hadde glemt å omtale en særdeles vellykket jakt på elg. Siden har folk ønsket livet av meg på grunn av omtaler av både rådyrkalver og katter. Nærmest de evige jaktmarker var jeg nok likevel da jeg var litt uforsiktig med å balansere en omtale av ulvebestanden.

I tider hvor bøndene må dope kuer fordi de ble skremt til skogs av ulv, hvor kommunene Rømskog og Marker har søkt om fellingstillatelse på en ulvetispe som er mistenkt for å drepe 45 hunder, og hvor Rovviltnemda har sagt nei til felling av ulv, er det om å gjøre å velge sine ord med omhu. Det er derfor jeg ikke sier noe mer om dette, og det er sikkert derfor rovviltnemda også kvier seg for å bruke rene ord for pengene. Ulver og gauper skal enten forvaltes eller tas ut. Mot jakt eller for jakt? Spetakkelet er uansett garantert, og dyrenes venner og uvenner har et imponerende like lite sjarmerende ordforråd, uansett ståsted. Menneskelige tragedier og skjebner kan provosere og engasjere oss. Min erfaring er likevel at ingenting er farligere enn å omtale dyrenes kår.

Så god helg! Selv skal jeg i morgen sjekke om det har gått mus i fella, og jeg skal rense buret til hamsteren.

Jeg er både en jeger og en dyrenes venn!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/692493