Har du førerkort på den digitale motorveien?

Med 440 millioner kroner til videre utbygging av E18 mellom Krosby i Askim og Knapstad i Hobøl, får Østfold topp kommunikasjoner gjennom fylket - både i ytre og indre deler av fylket. Men når det gjelder de digitale motorveiene er det fortsatt de ytre delene av fylket som har forspranget!

Vi voksne må ta innover oss at vi mangler vesentlig kunnskap om den digitale tid, og vi må også slikke sårene når den oppvoksne slekt setter oss i forlegenhet. Selv kjøpte jeg et webkamera i november i fjor, som jeg med letthet skulle installere for å se familie i USA når vi snakker sammen over nettet. Kameraet gikk jeg i gang med å installere med stort mot på familiens PC et par dager etter innkjøpet. Det gikk ikke! Og selv om jeg relativt raskt kunne se meg selv i monitoren, var jeg helt på jordet når jeg skulle få bildene fra heimen ut i verden. Derfor fortsatte jeg med de tradisjonelle telefonsamtalene med USA, og håpet alt skulle ordne seg selv en vakker dag. Og det gjorde det sist lørdag. Da kom nevøen min Jonas innom, og gjorde installasjonsjobben på 5 minutter. Med den største selvfølgelighet klikket han seg fram og koblet opp samtaler. Og der var jeg ute i cyberrommet som jeg aldri hadde gjort annet. Med stor selvtilfredshet kunne jeg også glede meg over hvor lett allting er - bare en kjenner et barn eller en tenåring som har kjørt ned den digitale motorveien det meste av sitt liv.

På årets første måneds siste dag kom også til slutt statsministeren og samferdselsministeren til Eidsberg med 440 millioner kroner i lomma til fortsatt utbygging av E18. Nå går diskusjonene allerede om hvor heldige eller uheldige bilistene som må betale store deler av regninga egentlig er, men uansett blir det en topp moderne E18, som sørger for at forskjellene mellom ytre og indre Østfold blir mindre.

Slik er det ikke når det gjelder de digitale motorveier på kryss og tvers av fylket. Rømskog, Marker, Aremark, Eidsberg og Rakkestad fikk midler i prosjektet "Bredbåndtilgang for alle i Indre Østfold" på høstparten i fjor, men Fornyingsdepartementet hadde ingen penger til å sluttføre visjonen i siste tildeling forrige fredag. Det betyr at mange i kommunene i Indre Østfold fortsatt må leve livet uten de mulighetene bredbåndstilgang gir oss. En ting er at mange ikke får gleden av å bli satt ettertrykkelig på plass av de yngre medlemmene i familien, en annen er at det er konkurransevridene og næringsfiendtlig. Offentlige etater og bedrifter i byer og kommunesentraene har tilgang til bredbånd, mens det utover i kommunene er store forskjeller. Nettopp de små og mellomstore bedriftene har hatt stor effekt av bredbåndstilgang. En bonde kan uten problemer føre regnskap og rapportere til myndighetene på nett, men da må det være der. En turistbedrift som satser på bedriftsmarkedet kan i dag ikke regne med kunder dersom de ikke har kontinuerlig tilgang til trådløse nett. Nå jobbes det med en plan B i Østfold Fylkeskommune, som skal utjevne forskjellene til tross for mangel på penger.

I mellomtiden får alle uten nøkkel og sertifikat til de digitale motorveiene i fylket trøste seg med at dere fortsatt kan kjøre den asfalterte motorveien bedre enn de aller minste i familien!

God helg!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3928951